Co vás čeká, nebudete-li řešit vaše finanční závazky?

Pokud svou finanční situaci nezačnete řešit co nejdříve, můžete se dostat do velkých problémů. Věřitel vás může dát k soudu a po obdržení soudního rozhodnutí přejde věc k exekutorovi. Můžete se také dostat do registru dlužníků. V takovém případě nebudete moci získat úvěr, nakupovat na splátky, využít kabelovou televizi ani nezískáte paušální tarif od mobilního operátora.

Každý věřitel (banka či správce pohledávek) se nejprve pokusí s vámi komunikovat v přátelském duchu, domluvit se na řešení. Pamatujte si, že nebudou čekat do nekonečna na to, že se jim ozvete nebo že splatíte svůj dluh. Po určité době podají návrh k soudu. Vyplatí se vědět, že získání platebního příkazu ve věcech zadlužení je poměrně rychlé a snadné. Pokud dojde případ až k exekuci, budou vám pravidelně strhávány peníze z platu, exekutor může zabavit vaše věci (dům nebo byt, auto, počítač, televizi či pračku). Peníze z dražby budou použity na splacení dluhů, právních poplatků a poplatků soudního vykonavatele. Proto je důležité jednat rychle.

Pokud máte dluhy a nejste schopni je splatit najednou, zachovejte klid, ale začněte  jednat. Strkání hlavy do písku není východisko, vyhýbání se kontaktu je nejhorší volbou. Obraťte se co nejdříve na svého věřitele nebo správce pohledávek. Vysvětlete mu vaši finanční situaci a pokuste se společně najít řešení přijatelné pro vás i věřitele. Jedním z takových řešení je rozložení dluhu na splátky. Tuto možnost poskytuje svým klientům KRUK International a těší se velké oblibě.

Autor:  KRUK Group

Bez ohledu na to, čeho se týká dluh a jaká je jeho výše, základní pravidlo zní – vezměte věci do svých rukou a aktivně hledejte způsoby řešení finančních problémů. Je důležité, abyste ukázali věřiteli, že vám záleží na splacení dluhu. Stojí za to pravidelně splácet i menší částky, než jsou požadovány. Věřitel nebo správce pohledávek, který uvidí vaši dobrou vůli, bude ochotnější projednávat podmínky splacení. Výsledkem je nejen postupné splacení dluhů, ale také život beze strachu a stresu z financí.

Domluva s věřitelem na pravidelných splátkách vám pomůže urovnat  domácí rozpočet. Dále byste se měli zamyslet nad měsíčním plánováním výdajů. Poprvé vám to možná zabere trochu déle, ale časem to bude snazší. Nevíte jak na to? Stačí sepsat své výdaje ve formě, která vám vyhovuje. Můžete použít speciální blok, psát si výdaje na počítači do excelovské tabulky nebo použít kalkulačku domácího rozpočtu, která je dostupná na internetu (např. na www.nasedluhy.cz). Je důležité najít úspory. Poznamenejte si náklady na živobytí (jídlo, oblečení, drogérie, apod.) poplatky (za vodu, teplo, el.energii, TV, rádio apod.), účty za telefon, splátky úvěru a ostatní závazky. Dále výdaje na vzdělání, cestování, koníčky, sladkosti a alkohol. Na základě tohoto přehledu budete schopni určit, kde nejvíce utrácíte a kde můžete ušetřit.

Potřebujete poradit s dluhy? Napište nám na info@cz.kruk.eu, od příštího týdne budeme po dobu pěti týdnů, každý čtvrtek odpovídat na vaše dotazy v tištěném deníku AHA v sekci dopisy čtenářů.

 

Autor: KRUK Group