Uzavření cestovního pojištění přes internet je stále populárnější – jde totiž o nejrychlejší a nejsnadnější způsob, jak se před dovolenou pojistit. „Uzavření pojistky online zabere jen pár minut a nabízí možnost rovnou provést platbu. Klient se tak pojistí velmi rychle, třeba i při čekání na letišti,“ říká David Holý ze společnosti ePojisteni.cz, která je největším českým online pojistitelem.

Na portálu ePojisteni.cz si lze snadno zjistit, ve které z pojišťoven lze cestovní pojištění pořídit nejvýhodněji. „Stačí zadat typ pojištění, informace o počtu osob a délce trvání pobytu. Systém obratem vygeneruje, kolik bude klienta pojištění stát a u které pojišťovny je nejvýhodnější pojistku uzavřít. Vybrané pojištění ihned můžete sjednat a zaplatit“ uvádí David Holý.

Cestovní pojištění se zpravidla rozděluje na několik kategorií. Je na místě zvážit, na jaký druh dovolené se chystáte, a podle toho vhodně zvolit rozsah pojištění. Jestliže dovolená zahrnuje běžné aktivity, postačí mít turistické pojištění. Pokud máte v plánu vyrazit do zahraničí sjíždět divokou vodu, lézt po skalách nebo si užívat sjezdy na horských kolech, je důležité uzavřít pojistku, která bude dostatečně krýt všechny potenciální výlohy. „Mnoho lidí si neuvědomuje, že je třeba důkladně zvážit, co přesně budete na dovolené dělat a v jakém prostředí se budete pohybovat. Každým rokem se například čím dál více Čechů vydává strávit dovolenou na moře. Protože se jedná o jachting, je třeba pojistku uzavřít na adrenalinové sporty a nepodcenit rozsah pojištění,“ říká David Holý z ePojisteni.cz.

Základní pojištění zahrnuje pojištění léčebných výloh, a to včetně asistenčních služeb dostupných 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Zde je základní limit cca 1 500 000 Kč. To se může na první pohled zdát jako velmi vysoká částka, ale opak je pravdou. Takové pojištění kryje jen minimum možných rizik. Odborníci z ePojisteni.cz varují, že jestliže na dovolené utrpíte zranění, přijdete o zavazadla nebo způsobíte škodu, ušetřené peníze na pojistce můžete mnohanásobně přeplatit - a náklady v řádu desítek tisíc znamenají pro mnohé rodiny vážné potíže. „I malá zdravotní komplikace vás bez pojištění může stát víc než celá dovolená. Ceny pojištění v evropských zemích jsou už od stokoruny za týden - a bez něj vás třeba ošetření šlápnutí na ježka v Chorvatsku přijde v přepočtu na 2600 Kč, léčba střevních problémů v Egyptě se může vyšplhat až na 16 000 Kč,“ uvádí Holý.

Pokud se rozhodnete, že pro vaši cestu bude dostačující základní pojištění, určitě se informujte alespoň o nabídce připojištění. Vybrat si lze z úrazového pojištění, pojištění odpovědnosti za způsobené škody nebo pojištění zavazadel. I takové připojištění vám ve výsledku může ušetřit desítky tisíc korun.