Příběh miliardáře začal naplno, když mu jeho otec v sedmi letech přinesl domů dnes kultovní počítač Commodore 128. Persson na něj o rok později naprogramoval první program. Na škole se velmi nudil, byl chytřejší než jeho spolužáci.

Neustále něco programoval a kutil. Jeho rodiče se rozvedli, když mu bylo 12. Otec měl problémy se závislostí na alkoholu a amfetaminech. Perssonova sestra se také zapletla do drog a později utekla z domova. Vývojář ze střední školy odešel, když mu bylo 16 let, protože tu nudu při výuce už nedokázal snášet. Dodnes tak má pouze základní školu.

Jeho hry i programy měly nápady a uživatelé i hráči je hodnotili kladně. Boom jeho života přišel v roce 2009, když založil vývojářské studio Mojang, ve kterém začal pracovat na Minecraftu. Na tom dělal se svými kolegy dva roky, než hra konečně vyšla. První verze pro počítače se stala okamžitým hitem.

Hra zaujala svou otevřeností. Nabízela totiž svět, ve kterém si hráči tvoří vše po svém. Staví, designují, bourají a vytváří tak zcela nové světy. Nováčci jsou rádi, když postaví dům. Zkušení »Crafteři«, jak si sami říkají, postaví klidně pompézní hrad. Následovala řada konverzí pro mobily (iOS i Android) a konzole Xbox i PlayStation. K říjnu 2014 se prodalo neuvěřitelných 60 milionů kopií hry a toto číslo dále stoupá.

Persson vždy přistupoval ke hráčské komunitě s láskou. Reagoval na zprávy fanoušků a dnes má na Twitteru přes 2 miliony následovníků. V roce 2011 se vývojář oženil, ale vztah vydržel jenom rok. Navíc ho začaly trápit hanlivé tweety. „Bojoval jsem s tím, proč jsou lidé na internetu tak zlí,“ přiznal v rozhovoru pro magazín Forbes.

Navíc začal mít pocit, že pokud bude pokračovat s Minecraftem, bude stát stále na místě. Před rokem tak polovičním žertem napsal na sociální síť: „Našel by se někdo, kdo by koupil můj podíl v Mojangu? Dostávat nenávist za dělání správné věci, to není pro mě.“

Netrvalo dlouho a softwarový a herní gigant Microsoft oznámil, že společnost kupuje za více než 53 miliard korun. Persson to nenechal bez komentáře. „Není to o penězích. Je to o mé příčetnosti,“ napsal. Jenže v penězích si teď hoví a zatraceně si je užívá.

Na konci loňského roku si koupil megasídlo v Los Angeles za 1,4 miliardy korun. V aukci se předháněl se zpěvačkou Beyoncé a jejím manželem, rapperem Jayem-Z. Ale vyhrál. Vila má okna ze zakřivených skel, bazén s fontánami, které lze ovládat iPadem, je v ní osm ložnic, 15 koupelen a v garáži je 16 míst pro luxusní vozy.

Persson se teď věnuje menším projektům a paří, co může. I při setkání s redaktory Forbesu popíjel svůj oblíbený drink – vodku s Red Bullem. A to se vzpamatovával z předchozí pařby, kterou absolvoval i se zánětem ucha. „Je proslulý tím, že v klubech v Las Vegas utratí i 4,5 milionu za noc,“ napsal Forbes.

Vývojář si prostě plní puberťácký sen. „Trochu si vynahrazuji ztracený čas, který jsem strávil programováním, když mi bylo dvacet i později,“ říká. „Paření není rozumný způsob, jak utrácet peníze, ale je to legrace. Když jsme byli mladí a neměli moc peněz, říkal jsem si, že i když zbohatnu, tak nebudu nudný boháč, který neutrácí peníze,“ uzavřel Persson. Momentálně se učí DJingu, aby v klubech dělal něco jiného, než pařil.

Fotogalerie
5 fotografií