Vyplňování internetového formuláře ještě před cestou za oceán bude na stránce http://esta.cbp.dhs.gov/ zatím dobrovolné, ale od ledna povinné pro všechny turisty ze zemí, které mají s USA bezvízový styk.

Českých občanů se ESTA zatím netýká. Pokud by ale Spojené státy naplnily očekávání, že pro držitele českých pasů zruší víza letos na podzim, byli by Češi zřejmě mezi prvními cizinci, kteří začnou tento systém povinně využívat.

Podle diplomatických zdrojů ve Washingtonu zatím nejsou žádné známky toho, že by USA příslib zrušení víz pro občany ČR od přelomu října a listopadu odložily na leden příštího roku, jak se začátkem července objevilo v tisku.

ESTA budou muset od 12. ledna 2009 vyplňovat všichni cestující z bezvízových zemí, včetně dětí všeho věku, nejméně tři dny před odletem do USA.

Povolení k cestám pak bude platit dva roky. Žádný poplatek se vybírat nebude, i když ho úřady v budoucnosti nevylučují. Internetové svolení bude nutné ke vstupu do USA na letištích a v námořních přístavech, při překračování pozemních hranic z Kanady a Mexika budou cestující z bezvízových zemí dál vyplňovat papírové formuláře.

Odpověď po internetu by měl žadatel obdržet téměř okamžitě. Pokud povolení nedostane, bude muset požádat o americké vízum.

Formulář ESTA bude obsahovat otázky, na které už teď odpovídají žadatelé o víza a které jsou i součástí vstupních formulářů, jež předkládají cestující z bezvízových zemí americkým imigračním úředníkům. Jde o osobní údaje, adresu v USA, podrobnosti o cestě, ale i o otázky, zda žadateli byl někdy vstup do USA odepřen, zda v USA pobýval nelegálně či tam pracoval na černo, zda byl odsouzen za závažné trestné činy, trpí přenosnou chorobou nebo mentální či fyzickou poruchou, zda zneužívá drogy nebo se například účastnil špionáže, teroristických aktivit či genocidy.

Spojené státy tvrdí, že nový systém pomůže zvýšit bezpečnost bezvízového programu, zejména v souvislosti s terorismem. ESTA by podle nich měla odhalit lidi, kteří se vyskytují na seznamech podezřelých osob, ještě před tím, než se vydají na cestu do USA.