Po úvodních několika rovinatých kilometrech od rybníka Sycherák, následovaly prudké výjezdy do Bělé a k hraničnímu přechodu Železná. Tady jsme si opravdu sáhli skoro na dno, některé lesní úseky byly sjízdné jen s velkým sebezapřením.

Na okraji Železné jsme narazili na tradiční vietnamskou tržnici a opuštěnou celnici. Pak následovalo mírné stoupání po nově dobudovaném úseku cyklostezky do Eslarnu. Proti cyklostezkám na české straně to byl skutečně balzám na nervy a konečně se dalo mluvit o cyklostezce. Ne o nějaké rozbité okresce, která vás slušně vyklepe, jako se nám to stalo při včerejším průjezdu šumavskými dědinami Racov a Bernartice. "Až tudy budete projíždět, vzpomeňte si na mě," vzkazuje čtenářům Vašek.

Vraťme se ale do Německa. V Eslarnu si dejte určitě pozor na značení, abyste neminuli nájezd na skvělou cyklostezku Bockl Radweg, která kopíruje bývalou železniční trať do Neustadtu. Jízda po téhle cyklooáze pro nás určitě byla zatím nejsilnějším zážitkem. Vede většinou po rovině, na hlaďounkém asfaltu, na němž by si přišli na své i in-line bruslaři.

Tentokrát nám přálo i počasí, svítilo sluníčko. Na konci etapy nás hodně zbrzdil silný protivítr. Útrapy z českých cyklostezek jsou rázem zapomenuty, i když je pořád cítíme v nohách a taky v zádech. Doufáme, že i zítřejší etapa z Unterwildenau do Norimberka proběhne v podobném duchu a stotřináctikilometrová porce nezůstane jen nesplněným plánem na papíře.
Vaše Lucka


Třetí etapa v bodech:
Úsek: Sycherák - Unterwildenau (102 km)
Po trase: Bělá nad Radbuzou, Železná, Eslarn, Waidhaus, Floss, Neustadt, Pirk
Převýšení: 300 m
Útrata: 50 eur (cca 1200 Kč) ubytování, kemp a potraviny
Start: 7.25 h
Cíl: 17.15 h
Průměrná rychlost jízdy: 15,72 km/h
Maximální rychlost: 52,12 km/h


Další zprávy z cesty do Francie čtěte zde:

Lucie hlásí: Kolo opraveno a jede se dál

První etapu ohrozilo hektické balení

Poslední přípravy na cestu do Francie

Blesk už v neděli šlápne do pedálů

Horská kola se změnila v dálkové speciály

Reportéři Blesku chtějí pokořit Panevropskou cyklostezku