V neděli jsme s parťákem Vaškem ukrojili prvních 82 z celkové dávky 1525 kilometrů. A neobešlo se to bez několika komplikací!

První souboj se neodehrál v sedle kola, ale už v sobotu večer v redakci. Postupně na zem skládáme všechny potřebné věci - a dochází nám, že tohle všechno do brašen nikdy nemůžeme naskládat.
<!--VIDEOCLANEK|Video zde|-->
Za pobaveného zájmu kolegů se zbavujeme půlky papírových kapesníčků, náhradního ručníku, většiny konzerv (stejně je už jídlo v zahraničí často levnější než v Česku) a redukujeme i nářadí. Léky vyndáváme z krabiček.

Moc dobře se nám ze soboty na neděli nespí. Oba jsme nervózní, přemýšlíme, jestli máme opravdu všechno - hlavně abychom nezapomněli na doklady a peníze.

Krátce po šesté hodině sedláme naše oře v pražském Radotíně. Ranní mlhu prořezávají sluneční paprsky a my se loučíme s kamarády i kolegy, kteří nás přišli "nakopnout" do úvodní etapy. Jejich podpora, stejně jako vaše esemesky a maily, jsou pro nás hnacím motorem.

"Mám smíšené pocity, na jedné straně se na tenhle adrenalin strašně těším, na straně druhé mám samozřejmě trochu obavy z šílené dávky kilometrů. Ale jak říká jeden můj kamarád, zážitek nemusí být krásný, ale silný," říká Vašek.


Před půl sedmou jsme poprvé šlápli do pedálů. Terén byl pestrý, proto jsme hodně ocenili univerzální pláště našich kol, které si tak bez problémů poradily jak s asfaltem na silnicích, tak s bahnem a pískem na polních cestách. Radost z jízdy nám kazila akorát téměř dvacetikilová bagáž, kterou musíme s sebou oba dva vláčet.

Spacák, stan, oblečení, "pojízdná lékárna" a náhradní díly alespoň pro mě představují ukrutnou zátěž. Ale jinak to nejde. Po cestě na nás nečekaly jen idylické rovinky pěknou krajinou, ale museli jsme se vypořádat i s náročnými výšlapy. Už první stoupání za Zadní Třebaní nás pěkně prověřilo.

Hlavně mě. Nejsem ještě moc sžitá s kolem, a proto jsem se převážila a skončila v příkopu. Spadl mi řetěz a přestal fungovat volnoběh. Na koleni mám navíc pěkný šrám. Celou zbývající cestu do Rokycan jsem tak musela šlapat a to i z kopce.

Smích se nám vrátil až s cedulí označující začátek Rokycan. Snad seženem opravnu. Asi se přiblížíme více k Plzni, kde bude opravna, abychom mohli v pondělí plynně pokračovat bez větších přestávek.

V pondělí bojujeme na trase druhé etapy ke kempu Sycherák u Třemešné. Musíme zdolat 102 kilometrů, tak nám držte palce!

Krásný den přeje čtenářům Blesku Lucka ...a pozdravuje Vašek :-)


První etapa Praha - Rokycany v datech:
* Start v 6:15
* hlavní projeté obce: Černošice, Svinaře, Skuhrov, Vižina, Neumětely, Hořovice, Strašice, Rokycany
* délka trasy: 101.9 km
* v cíli v 14:30
* 250 metrů převýšení
* útrata: 350 Kč (občerstvení, ubytování...)
* doba jízdy: 8 h 15 minut