Projekt, jež nese označení „Y721“, byl zadán společnosti Oceanco. O zakázce se poprvé jednalo v roce 2018 a cena se postupně vyšplhala na částku, která se rovná rozpočtu menšího ministerstva. Bezos si s penězi ale nemusí lámat hlavu. Jeho čistý zisk se odhaduje na více než 2,5 bilionu korun, uvádí Daily Mail.

Jachta nese jméno Koru, což v maorštině znamená „nový začátek“. Web Dutch Yachting uvádí, že délka plavidla je 127 metrů a hlavní stěžeň dosahuje výšky 70 metrů. Pro představu je asi o 10 metrů vyšší než Petřínská rozhledna. Velká loď si žádá i velké náklady na údržbu. Bezos ročně na opravy vynaloží zhruba půl miliardy korun.

Loděnice, kterou Bezos oslovil se zakázkou, se již více než 30 let specializuje na stavbu luxusních plavidel. Nicméně Koru pro ni znamenala novou výzvu. Například při převozu loď nedokázala projet pod mostem v nizozemském Rotterdamu.

Zbohatlík proto městu přednesl bezprecedentní návrh. Nabídl, že celou demontáž mostu zaplatí, avšak bez úspěchu. Místní totiž uspořádali petici a hrozili, že na loď budou házet zkažená vejce. Společnost Oceanco nakonec jachtu v tichosti převezla do jiných doků, kde jí mohly být přistavěny obří stěžně.

Dlouho se nevědělo, jak bude loď vypadat. Poprvé byla spatřena až minulý rok, když vyjela z loděnice. Elegantní siluetu zdobí černý trup s bílou nástavbou. Štíhlému tvaru dominují tři stěžně, které pomocí plachet dokáží vytvořit dostatek energie k ladnému pohybu po hladině moře.

O podobě interiéru se zatím moc neví. Ani zde však nelze očekávat střídmost a minimalismus. Spekuluje se, že interiér by měl vycházet ze stylu designéra Francoisa Catrouxa. Francouzský návrhář proslul svými opulentními projekty, které realizoval pro největší boháče světa.

Jako perlička na dortu bude Koru zdobit menší loď. Ta bude sloužit zejména jako přistávací plocha určená k tomu, aby Jeffa mohli snadno navštívit jeho přátelé. V jejím trupu by se měly nacházet vodní skútry, ale i luxusní automobil. Nejspíš kvůli jejímu nižšímu ponoru by se s ní mohlo zakotvit v přístavu a autem pohodlně vyjet na silnici.

Fotogalerie
16 fotografií