Porto je po Lisabonu druhé největší město Portugalska. Historické centrum, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, je tady ale méně rozlehlé, všechno je docela blízko. Celá země je doslova skvostem, najít tu můžete vyžití, ať už jste sportovci, rodiny s dětmi, senioři nebo mladí nadšenci do cestování a ochutnávání místních specialit. Hlavní sezóna tu trvá od června do září, vzdávat se dojmů ale nemusíte ani v zimě. Rozhodně však může být návštěva Porta skvělým vánočním dárkem pro vaše blízké nebo vás samotné. Co tu na vás také čeká? „Procházku městem můžete začít výhledem z barokní věže Torre dos Clérigos, nevynechte katedrálu a náměstí Aliados, zastavte se na vlakové stanici São Bento, jejíž hala je vyzdobená tradičními modrobílými dlaždicemi azulejos s výjevy z portugalské historie,“ láká Petra Sochorcová z Tourismo de Portugal.

Porto, druhé největší město Portugalska láká historií, slavným knihkupectvím, ale také skvělým vínem...
Autor: Blesk – Martin Pekárek

Jestli jste knižními fanoušky, zajděte si do knihkupectví Lello. Je jedním z nejkrásnějších na světě. Neobvyklé je, že se tady stojí fronta a platí se vstupné. Pokud si koupíte knížku, cena vstupenky vám bude z ceny odečtena. Pokud nechcete koupit knihu, věnujte pozornost novogotické fasádě a interiéru, kde kromě knih dominuje důvěryhodná imitace dřeva a točité červené schodiště. „Říká se, že pohádkový interiér inspiroval autorku Harryho Pottera J. K. Rowlingovou, která v Portu před třiceti lety žila. Ta ale vděčný mýtus popřela, když na Twitteru uvedla, že místo nikdy nenavštívila,“ řekla Blesku Sochorcová.

Na sklenku portského zajděte do čtvrti Ribeira na nábřeží řeky Douro. Budete mít skvělý výhled na monumentální most Ponte de Dom Luís I., který spojuje čtvrť plnou barů a hospůdek se čtvrtí Vila Nova de Gaia a jezdí v něm metro. Navrhl jej spolupracovník Gustava Eiffela, zatímco sám slavný architekt je autorem podoby dalšího mostu s názvem Ponte Maria Pia. Postaven byl o deset let dříve než Eiffelovka v Paříži. Ani v dešti nebo nevlídném počasí se průzkumu nemusíte vzdávat, zajděte do muzea WOW – World of Wine. „O vínu se tady dozvíte úplně všechno, od pěstování, přes zpracování, až po odrůdy a způsob, jak jej degustovat. Jednotlivým portugalským regionům tady jsou věnovány celé místnosti,“ upřesnila Sochorcová.

Porto, druhé největší město Portugalska láká historií, slavným knihkupectvím, ale také skvělým vínem...
Autor: Blesk – Martin Pekárek

Poté, co se z vás díky interaktivnímu muzeu stanou téměř experti, můžete se podívat na sudy s portským třeba ve sklepech firmy Graham’s ve čtvrti Vila Nova de Gaia, za tím krásným velkým mostem krále Ludvíka I. Typ ruby zraje ve velkých sudech, kde má víno málo kyslíku a oxiduje pomalu, zatímco tawny zraje v malých sudech, kde je kyslíku více a oxiduje rychleji. Výsledek je takový, že ruby je jasně červené, zatímco tawny má spíš karamelovou barvu. Chuť je taky rozdílná, ale to už posuďte sami. Jestli máte rádi lehčí vína, vyrazte z Porta na sever. Oblast řeky Douro je nejznámějším vinařským regionem v Portugalsku.

Skvělá jsou tu všechna vína, jeden z regionů má ale typ vína i v názvu. Je to Vinho Verde, tedy zelené víno. Ve skutečnosti není zelené, je bílé, jemně perlivé, s obsahem alkoholu jen kolem devíti procent. Zážitkem je plavba lodí po řece Douro, která ubíhá mezi kopci s vinicemi. Historie na vás pak dýchne třeba v městečku Amarante, jehož centrum tvoří také most, ale jiný, než jaké jsou v Portu – starší a kamenný s klášterem a kostely na břehu. Patronem města je svatý Gonçalo. Benediktýnský mnich tady ve 13. století postavil most a baziliku, na jejímž místě je dnes pohřebený. Místo baziliky tu už ale stojí velký kostel. Ke Gonçalově sošce podle pověry chodí starší ženy požádat o manžela.

Porto, druhé největší město Portugalska láká historií, slavným knihkupectvím, ale také skvělým vínem...
Autor: Blesk – Martin Pekárek

„Kolem lásky se v tomhle městě točí všechno, však ji má i v názvu – ‚amar‘ znamená milovat. Takže vás už ani nepřekvapí, když u stánku před kostelem uvidíte zdejší tradiční cukroví netradičního tvaru – mužského přirození,“ doplnila Sochorcová. Skvělá vína produkuje další severní region Trás-os-Montes, v překladu to znamená „za horami“. Kromě vína tady pěstují ovoce, mandle nebo olivy, mají tady navíc i skvělou vodu z termálních pramenů. Bránu do Španělska v podstatě tvoří město Chaves s bohatou historií a krásnými výhledy. Ubytování jako na zámku nabízí hotel Vitago Palace, kde byl před pěti lety natočen historicko-romantický seriál. Minerální prameny tady využívají i k lázeňským procedurám. Ke konzumaci se horká termální voda doporučuje pouze v malém množství. Zato golf tady můžete hrát neomezeně, k dispozici je osmnáctijamkové hřiště. Porto a jeho okolí nabízí zkrátka víc než „jen“ skvělý vinařský požitek.