Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Místa, kde zářila Libuška Šafránková. Popelka v Německu i Večernice v Adršpachu

/
  • Místa, kde zářila Libuška Šafránková. Popelka v Německu i Večernice v Adršpachu
    13. června 2021 ● 05:00

    Nejkrásnější princezna i cudná žena z těch nejlepších českých filmů. Taková byla Libuška Šafránková, která náhle odešla ve středu 9. června letošního roku. Její filmy provázely celé generace a ukazovaly nám i ta nejkrásnější místa České republiky. Na místa, kde vznikaly ty nejslavnější filmy zbožňované herečky, se můžete vydat podívat i vy.

  • 1.

    Babička – Ratibořice, Babiččino údolí

    Filmový debut jedné z našich nejslavnějších a nejpůvabnějších hereček. Ve filmu Babička natočeném podle stejnojmenné knihy Boženy Němcové, ztvárnila tehdy osmnáctiletá Libuše Šafránková nezapomenutelnou roli Barunky. Mimo ní ve filmu zazářila i Jarmila Kurandová a obě se zasloužili o úspěšnou filmovou adaptaci legendární knihy.

    Režisér i scénáristi měli to štěstí, že mohli natáčet přímo v Babiččině údolí u Ratibořic, kam byl děj v knize skutečně zasazen. Turistický region Kladské pomezí ve Východních Čechách ročně láká desetitisíce turistů. Do míst přitom většina z nich míří právě kvůli Boženě Němcové a třeba i slavné Libušce Šafránkové.

  • 2.

    Tři oříšky pro Popelku – Vodní hrad Švihov, zámek Moritzburg

    Nejslavnější role zbožňované české herečky a pravděpodobně nejmilejší pohádka mnoha z nás. Tři oříšky pro Popelku se natáčeli přibližně 14 kilometrů na severozápad od německých Drážďan na zámku Moritzburg. Místu se přezdívá Perla saského baroka a jedné se o lovecký zámeček z roku 1542.

    Z Prahy je to na zámek přibližně 171 kilometrů, ale místo za cestu rozhodně stojí. A pokud byste měli zájem o ryze české interiéry a exteriéry z milované pohádky, vyrazit můžete třeba na vodní hrad Švihov. I tam totiž Libuše Šafránková excelovala jako ta nejkrásnější princezna.

  • 3.

    Princ a Večernice – Ploskovice, zámek Hrádek u Nechanic, Krakovec a Adršpašské skály

    Druhá pohádková role Libušky Šafránkové a další obrovský úspěch. Slavná herečka v pohádce brilantně sehrála roli půvabné princezny Večernice, které se dvoří princ Velen. V pohádce si zahrál i Radoslav Brzobohatý nebo Vladimír Menšík.

    Pohádka se natáčela v Ploskovicích, na Hrádku u Nechanic, a především v Adršpašských skalách nebo na hradě Krakovec. Ať už si z těchto míst vyberete kterékoli, určitě bude stát za vaši návštěvu.

  • 4.

    Svatební cesta do Jiljí – Krkonoše/Srbsko

    Komedie, kde si Libuše Šafránková zahrála po boku svého milovaného manžela Josefa Abraháma, který si ji jako novopečenou manželku ve filmu testoval. Oblíbený český film jasně ukázal, jak skvělou herečkou Šafránková byla.

    Pár svoji svatební cestu začíná na pražském Hlavním nádraží, další horské scény se pak natáčely i v hotelu Skála ve Vítkovicích v Krkonoších, na Zlatém návrší nedaleko mohyly Hanče a Vrbaty, u Labské boudy nad Špindlerovým Mlýnem nebo u Mumlavských vodopádů v Harrachově. Na skok si pak herci odskočili i do lomu Alkazar v Srbsku.

  • 5.

    Třetí princ – Adršpach, Křivoklát

    Jedna z nejtemnějších českých pohádek, kterou natočil režisér Antonín Moskalyk na motivy knihy Karla Jaromíra Erbena v roce 1982. V hlavních rolích se objevila Libuška Šafránková, a také princ Pavel Trávníček, stejná dvojice jako ve Třech oříšcích pro Popelku.

    Pohádka se natáčela především na hradě Křivoklát ve středních Čechách, ale řada exteriéru vznikla v Adršpachu. Právě toto zvláštní místo na východě Čech mezi Trutnovem a Broumovem dalo pohádce potemnělý ráz, který musíte buď milovat nebo vás straší a budí ze spaní.

  • 6.

    Slavnosti sněženek – Kersko, Sadská

    Film, který dal vzniknout tolika skvělým hláškám, že je snad lze jen těžko vyjmenovat všechny. Slavnosti sněženek na motivy stejnojmenné knihy Bohumila Hrabala natočil oscarový režisér Jiří Menzel a pro spolupráci si vybral ta nejvybranější jména tehdejší doby. Libuška Šafránková tam nesměla chybět, stejně jako Rudolf Hrušínský, Jaromír Hanzlík, Jiří Schmitzer, Zdeněk Svěrák či Josef Somr.

    Valná většina exteriérů i interiérů se natáčela v malé polabské osadě Kersko nedaleko Sadské ve středních Čechách. Legendární záběry vznikly i v hostinci Hájenka, který dodnes funguje a je v něm možné okusit třeba i legendární kančí maso. Se šípkovou i se zelím.

  • 7.

    Vesničko má středisková – Křečovice (dům č. 26), Osečany, Praha

    Další film Jiřího Menzela, tentokrát podle scénáře Zdeňka Svěráka z roku 1985. I tady si zahrála jedinečná Libuše Šafránková manželku závozníka Josefa Turka Janu, která mu zahýbá s místním intelektuálem. A kdo by pak neznal legendárního Otíka a jeho řidiče pana Pávka, jehož sehrál Marián Labuda.

    Film se natáčel především ve vesnici Křečovice u Neveklova, kde se dodnes dají objevit i některé z kulis jako místní bývalá budova JZD. A pro fanoušky Otíka zde stále stojí dům č. 26, kde maďarský herec János Bán bydlel. Natáčelo se pak i v Praze na Jižním městě.

    Video
    Video se připravuje ...

    Zemřela Libuše Šafránková: Jaký byl její životní příběh? Videohub

    Fotogalerie
    105 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy