Opustit rodné hnízdo v Chile a odletět do Austrálie za prací se rozhodla Maritza Garvisová, která pracuje jako pracovník Fly-In-Fly-Out, což je metoda zaměstnávání lidí ve vzdálených oblastech. Lidé jsou letecky převezeni na místo pracoviště, kde pracují několik dní a poté jsou zas převezeni do svých domovů, kde několik dní odpočívají. Metoda je hojně používaná v těžebním průmyslu. Právě v něm pracuje i Maritza, která je u protinožců zaměstnaná jako uklízečka v těžebních táborech. V Austrálii pracuje na prázdninová víza už druhým rokem a práci si nemůže vynachválit.

Jak Maritza tvrdí, ten, kdo v Austrálii pracuje, dokáže si vydělat spoustu peněz a navíc hodně peněz ušetřit. „Pokud tady hodně pracujete, můžete si hodně ušetřit. To je největší důvod, proč jsou tu všichni. Záleží na tom, jak hodně pracujete,“ uvedla pro britský deník Daily Mail s tím, že hodinová sazba se od pondělí do pátku pohybuje kolem 20 dolarů (kolem 437 Kč). Ovšem o víkendech je sazba až 36 dolarů (kolem 786 Kč) a dokonce i více. Nejvíc si však dokáže vydělat během státních svátků, kdy se sazba pohybuje kolem 58 dolarů (kolem 1267 Kč) za hodinu.

Zaměstnanec si musí zároveň zvyknout na směny, které jsou delší než osm hodin. Maritza pracuje až dvanáct hodin denně, ovšem za všechnu dřinu jí je odměnou velká výplata. Jelikož pracuje dva, až tři týdny v kuse dokáže si přijít až na 2 tisíce australských dolarů (kolem 34 tisíc Kč) týdně. „To je kolik, si můžete vydělat prací v dole, ale musíte si uvědomit, že vše závisí na práci, kterou máte,“ upozorňuje Maritza.

Společnost, u níž je zaměstnaná jí navíc platí všechny výdaje. Hrazeny má lety z Perthu do těžebního tábora, snídaně, obědy, večeře, lékařské prohlídky a dokonce i praní prádla! V dolech je ubytována v malém pokojíčku, kde má k dispozici postel, malý psací stolek, ledničku a malou televizi. V táboře Maritza pracuje dva až tři týdny a pak ji čeká zasloužený odpočinek. Ovšem své volno rozhodně netráví doma v Perthu. Snaží se poznávat Austrálii. Se svým přítelem v malé dodávce obráží nádherné kouty nejmenšího kontinentu. Maritza o svém dobrodružství vypráví ve videích na YouTube, kde vystupuje jako Angélica Ladino.

VIDEO: Vanlife aneb dovolená na kolečkách

Video
Video se připravuje ...

Vanlife aneb dovolená na kolečkách Videohub

Fotogalerie
18 fotografií