Jako většina Britů strávili Ed Stafford (44) a Laura Binghamová (27) se svým synem Ranem (3) poslední rok zavření v karanténě. Letos v srpnu se jim navíc narodily dvě holčičky. Se svým synem v minulosti strávili několik měsíců na opuštěném ostrově. V rozhovoru pro časopis Fabulous se přiznali, že se nyní hodlají se dvěma miminky vydat na nebezpečnou cestu.

„Už máme naplánovanou cestu na konec prosince, ale myslíme si, že to je pro holky příliš brzo. Budou jim teprve tři měsíce,“ říká Ed. Přiznávají, že po poslední dobrodružné výpravě byli zcela vyčerpáni. Ta se odehrála v neobydlené části Indonésie, kde s nimi byl v té době rok a půl starý Ran. Bez stálého přístupu k jídlu a pitné vodě byli odkázání pouze na vnitřní schopnost přežít.

Mnoho lidí by Ranovi mohlo závidět - během tří let stihl navštívit 17 různých zemí po celém světě. „Asi si nic v dospělosti nebude pamatovat, ale myslím si, že to pomáhá utvářet jeho charakter,“ dodává otec.

Přestože Ran žil doposavad cokoliv jen ne normální život, tak jej rodiče hodlají poslat do obyčejné základní školy. „Trochu se bojíme, jak na něj školní prostředí bude působit,“ obávají se rodiče-dobrodruzi. Přiznávají, že mu odmítli poskytnou klasickou výchovu a kluk vyrostl bez jejich dozoru. Většinu čas mohl pobíhat v džungli nebo na zahradě a Ed ani Laura se o něj moc nezajímali.

K výchově dvojčátek už přistupují trochu zodpovědněji, ale ne dle obecně chápaných standardů. „Samozřejmě, že vše sterilizujeme, ale zároveň si říkám, zda to nepřeháníme. Nebojím se, když si strkají prsty do pusy, pomáhá to budovat jejich přirozenou imunitu,“ dodává matka.

Pár spolu v minulosti absolvoval přes 2 000 kilometrů dlouhou výpravu k prameni řeky Amazonky. Stali se tak vůbec prvními, komu se to kdy podařilo. Nyní se chtějí odstěhovat na dva roky do Argentiny, kde budou, jak cestovat, tak posílat děti do školy.

Povoláním jsou oba rodiči cestopisní filmaři, proto je cestování pro ně víceméně nutné. „Mohli bychom žít normální usedlý život, ale nás to prostě nebaví. Pro nás je důležité prožít život nějak smysluplně a to je pro nás objevování nových míst,“ dodává za všechny Laura.

Tomáš Ouhel a Michal Gálik pomáhají chránit přírodu tam, kde si sama pomoct nedokáže. Konkrétně na indonéském ostrově Derawan, kde potírají nelegální obchod se želvovinou:

Fotogalerie
22 fotografií