Výletní loď Carnival Fantasy se přitom teprve v roce 2019 opravovala a dovybavovala - byla tak připravená sloužit a vydělávat další dlouhá léta. Místo toho jí koronavirus zazvonil umíráček a majitelé se ji rozhodli raději poslat na její poslední plavbu do specializovaného přístavu, kde ji právě teď rozebírají na součástky. Loď se plavila po světových mořích od roku 1990.

Záběry z dronu ukazují pohled na přístav Aliaga nedaleko tureckého města Izmir, který se specializuje na recyklování lodí. Na fotografiích je vidět nejméně pět luxusních plavidel za mnoho milionů dolarů, některé už si skutečně pomalu přestávají být podobné.

Postupně z nich mizí vše, co je spojovalo s marnotratným přepychem - na jedné straně lodi se ještě leskne luxusní bazén, na druhé už se ale šklebí odhalené útroby s rezavým železem a materiálem na odpis. 

Poslední sbohem nyní svým pasažérům a námořníkům dávají na západním pobřeží Turecka hlavně vymazlené lodě, které se sem posílají ze Spojených států, Velké Británie a Itálie. Největší ťafku cestování na obřích lodích v historii masového turismu daly v březnu USA, které zakázaly jejich provoz. I jinde na světě se sáhlo k opatřením, která tento byznys zatlačil hluboko do dna.     

 

Šéf společnosti Carnival Corporation Arnold Donald v červnu oznámil, že firma do konce roku 2020 sešrotuje 13 plavidel ze své flotily. Zajímavé je, že podle Daily Mail se proti vyznění některých slov této zprávy ohradil dokonce prezident Trump, který prý vyjádřil přání, aby se zmíněné proceduře propříště říkalo raději přesněji recyklace, nikoli bohapustě sešrotování...

V Aliaze a dalších specializovaných tureckých přístavech se běžně likvidují především nákladní a kontejnerové lodě, místní dělníci si ale poradí se vším. Práce jim tak v posledních měsících značně přibylo. Na jedné takové obrovské výletní lodi pracuje na směny celkem 2 500 lidí po dobu šesti měsíců, dokud po ní nezbyde ani stopa.

„Spousta materiálu nepřijde na zmar, k dalšímu využití jej odtud odebírají třeba hotelové řetězce,“ vysvětlil předseda turecké asociace pro recyklaci v námořní dopravě Kamil Onal. Podle jeho slov chtějí mít v aliazském přístavu koncem roku zbouráno celkem 1, 1 milionu tun.

Fotogalerie
24 fotografií