Tradice těžby je tady všudypřítomná a hornický pozdrav Glück auf (Zdař bůh) s přáním šťastného návratu uslyšíte téměř pokaždé.

Zisky z dobývek stříbra umožnily výstavbu honosných sakrálních staveb, jakými jsou kostely v městech Annaberg-Buchholz, Freiberg či Schneeberg.

Muzeum českosaského Krušnohoří v Marienbergu prezentuje prostřednictvím nákladné expozice řadu historických předmětů a dokumentů dokládajících krušnohorské kulturní dějiny.

S historií těžby cínu se můžete seznámit v městečku Ehrenfriedersdorf. V roce 1540 zde bylo vynalezeno m kolové čerpadlo, jehož princip vládl hornictví na celém světě až do 19. století.

Hornické muzeum Oelsnitz pak svým návštěvníkům umožní zanořit se z 50 metrů vysoké těžební věže do labyrintu chodeb. Kromě toho zde mají i největší parní stroj v Sasku. Otevřeno je denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin, vstupné činí 5,80/2,90 eur, tedy cca 150/75 Kč. Více na: sachsen-tourismus.de/cz

Video
Video se připravuje ...

Sasko Youtube/Sasko Cestovního Ruchu

Jízda na silnici i v terénu

Podél hranice se táhnou jedinečné horské pásy, které se střídají s romantickými říčními údolími. Příznivce horských i silničních kol zde čekají naprosto mimořádné cyklistické zážitky. Trasu pro horská kola MTB Stoneman Miriquidi tvoří lesní cesty, single-trekové úseky a občasné průjezdy obcemi. Je kvalitně vyznačena a čítá 162 km s převýšením 4400 metrů přes devět nejvyšších vrcholů Krušných hor po obou stranách hranice. Pro fanoušky závodění je alfou a omegou Stoneman Miriquidi Road. Od A jako Annaberg po O jako Oberwiesenthal. Měří 290 km, převýšení 4900 m. Více na www.stoneman-miriquidi.com.

Skluzavka pro koule

V zábavním parku Wurzelrudis Erlebniswelt si vyjedete lanovkou k parku s dřevěnými koryty. Půjčíte si velkou dřevěnou kouli a posíláte ji po skluzavkách dolů. Je odtud krásný výhled na český Klínovec. Nebo si můžete půjčit tříkolky a sjet do údolí. Tam můžete vyzkoušet bobovou dráhu nebo se projít stromovým labyrintem. Více na www.badegaerten.de

Wellness napříč světadíly

V městečku Eibenstock najdete jedno z největších a nejmodernějších wellness v Evropě. Desítky druhů saun vás provedou světadíly. Největší je ruská, kde se pořádají saunové ceremoniály a vyhrávají ruské písničky. V turecké zažijete typický hamman, nechybí italská s léčivým bahnem nebo japonská, kde probíhá muzikoterapie. Součástí areálu je přírodní jezero, kde se můžete koupat úplně nazí, ale i kryté bazény, tam už je vstup v plavkách.

Celodenní vstupné do saunového světa vyjde na 30 eur, cca 774 Kč.