Tallinn

Hlavní město Estonska leží na břehu Finského zálivu a omývá ho Baltské moře. Tallinn je moderní evropská metropole, kterou ale zatím nezasáhla masová turistika. Pokud jde o rozlohu, je Tallinn se svými 430 tisíci obyvatel menší než Brno, a proto je ideální destinací na prodloužený víkend. Navštívit rozhodně musíte středověké Staré Město, které je – nejen díky mnoha zachovalým gotickým stavbám – zapsané na seznamu UNESCO. Uniknout by vám neměla ani monumentální pravoslavná katedrála Alexandra Něvského. A pokud chcete zabít dvě mouchy jednou ranou, můžete návštěvu Tallinnu propojit s plavbou do finských Helsinek, kam trajektem doplujete přibližně za 2 hodiny. A ideální estonský suvenýr? Rozhodně bylinný likér Vana Tallinn!

Tallinn
Autor: Shutterstock

Lublaň

Většina Čechů Slovinsko navštívila jen v rámci cesty do Chorvatska, což je velká škoda. V posledních letech ale turisté začínají objevovat jak slovinskou přírodu s horami a jezery, tak i hlavní město Lublaň. Město je zajímavé tím, že se v něm potkávají rakouská přesnost, středomořská uvolněnost a balkánský temperament. A co v Lublani stojí za vidění? Vydejte se na místní hrad, Dračí most přes řeku Lublaňku nebo pátrejte po stopách Jože Plečnika, místního rodáka a slavného architekta, na jehož díla narazíte i v Česku. Plečnik se vedle mnoha jiných staveb podílel i na rekonstrukci místního parku Tivoli, kde můžete relaxovat, pokud si chcete odpočinout od ruchu velkoměsta. A co když dostanete hlad? Žádné strachy – v Lublani v posledních letech vznikla řada zajímavých restaurací a kaváren, mezi kterými se můžete pohybovat na kole, protože město fandí cyklistice.


Euro, makedonský denár nebo polský zlotý? Pokud se chcete vyhnout návštěvě směnárny, jednoduše v zahraničí plaťte kartou nebo si hotovost vyberte v místním bankomatu. Pokud si pořídíte správnou platební katu, můžete platit a vybírat s minimálními nebo nulovými poplatky – u nás i v cizině. Řada lidí na dovolenou vyráží s 
kartou mBank Svět, která ve srovnání s konkurenčními produkty nabízí cestovatelům nejvýhodnější podmínky.

Skopje

Severní Makedonie nepatří mezi typické dovolenkové destinace. A právě proto návštěva jejího hlavního města stojí za to! Skopje leží mezi kopci v údolí řeky Vardar, která město dělí na dvě poloviny. Severní část je převážně muslimská, zatímco jižní stranu, kde se nachází administrativní centrum města, obývají pravoslavní křesťané. Na památky je ovšem bohatší severní polovina města, kde najdete tureckou čtvrť Čaršija se starobylým kamenným mostem, byzantskou pevností Kale, klášterem Svatého Spasení nebo starou tržnicí. Ve městě můžete navštívit také muzeum věnované Matce Tereze, která se v makedonské metropoli narodila. Nezapomeňte ochutnat také místní kuchyni, v níž se mísí balkánské a orientální prvky.

Skopje
Autor: Shutterstock

Varšava

Na dovolenou do Varšavy? A proč by ne? Pokud ji nepovažujete za nejatraktivnější cíl, budete příjemně překvapeni. Třeba už proto, že polská metropole patří – podobně jako Drážďany – mezi města, která po 2. světové válce doslova vstala z popela. Válka tu totiž zničila téměř 90 % budov, a tak bylo nutné město s bohatou historií v podstatě znovu postavit. Přesto v historickém centru najdete budovy, které jsou součástí světového dědictví UNESCO. Pokud vás ale zajímá spíše nedávná historie, vydejte se do Muzea Varšavského povstání, kde vás interaktivní expozice přenese v čase do srpna 1944. Poté můžete pokračovat do futuristické budovy Muzea Polin, které se věnuje historii Židů v Polsku. Exkurze po moderních polských dějinách návštěvníkům připomene události, na které by se nemělo zapomínat.