Když se v roce 2013 Dan (30), který původně pochází z malé vesničky ve Skalistých horách v Kanadě, potkal na univerzitě v Atlantě s Kikou (28), asi netušil, co s rodačkou z Haiti zažije. Oba měli za cíl vystudovat obor Architektura a měli sen o dobře placené práci a úspěšné kariéře. Vše se ale odebralo maličko jiným směrem.

Oba zjistili, že je láká dobrodružství, konkrétně cestování na lodi. Protože ale neměli rozhodně peníze na novou loď, ani na hotely ve vysněných destinacích, rozhodli se koupit padesát let starou plachetnici s nefunkčním motorem, kterou se rozhodli opravit. Dali za ni v přepočtu asi 65 tisíc korun a pojmenovali ji Uma „Byla to sice stará loď, ale pro nás to bylo čiré zlato,“ vzpomíná s odstupem času Dan.

Než se ale vůbec vydali na moře, trvalo dalších 9 měsíců, než oba získali potřebná školení, certifikáty a povolení, nakonec ale přišla první plavba do Karibiku. Na začátku měl každý v kapse dvacet dolarů.

Další krok byl jasný. Peněz nebylo stále moc a tak se Dan s Kikou rozhodli založit kanál na Youtube a instagramový účet spolu s aplikací Patreon, kde lze získat peníze na své cesty. Již brzy právě na Patreonu získali přes 600 „Patriotů,“ kteří jim měsíčně začali přispívat mezi 20 až 100 dolary. „Náš cíl bylo měsíčně vydělat asi 1000 dolarů, vůbec jsme netušili, že se naše internetová komunita začne tak rozrůstat, a jsme šťastní, že můžeme naše cesty sdílet s tolika úžasnými lidmi,“ řekl Dan.

Nyní má jejich kanál na Youtube „Sailing Uma“ asi 80 tisíc odběratelů a ve videích desetimilionové návštěvy. Ne vše je ale vždy růžové.

Na lodi spolu žijí 24 hodin denně sedm dní v týdnu a to také není pro každého. „Jsme ale oba klidné povahy, a tak spolu dobře vycházíme,“ říká Kika. Mnohem horší zážitek jim ale připravili například piráti, které potkali letos poblíž Hondurasu. I to ale zvládli a dál můžou obdivovat krásy především Karibiku, ale často i Jižní a Střední Ameriky.

Video: Arménie: Země nezapomenutelných zážitků

Fotogalerie
30 fotografií