Sádhuem se nikdo nerodí, život svatého muže je volbou. A to nikterak lehkou. Sádhu se musí dobrovolně zřeknout materiálních i sexuálních požitků a stává se asketickým poustevníkem, který prostřednictvím meditace hledá klid a mír v duševních hodnotách. Jediným majetkem sádhů je jejich prosté roucho a přežívají jen díky darům od lidí. Svatí muži jsou společností respektováni, uctíváni i obáváni. Lidé totiž věří, že sádhuové »vykořeňují karmu« nejen sobě, ale celé společnosti. A největší strach mají z toho, že by je svatý muž proklel.

V Indii žije odhadem 4–5 milionů Sádhů a úřady je považují za »mrtvé«. V některých případech je dokonce vyžadována jejich přítomnost na vlastních pohřbech. Někteří sádhuové komunikují s bohy prostřednictvím drog, zejména hašiše, který je pro ně legální, jiní volí tvrdou cestu sebetrýznění.

„Co mě nejvíce zaujalo na sádhuech, je způsob, jakým si barví obličeje. Tento rituál se nazývá Tilak. Malůvky mohou mít různé tvary a barevné kombinace, které symbolizují božstvo, kterému se oddali. Umění hraje hlavní roli v tom, jak lidé uctívají svou nejvyšší moc. Je to nezbytná část lidské evoluce od počátku věků,“ popsal libanonský fotograf Omar Reda, který svaté muže navštívil, aby zachytil jejich obličeje. 

Pokud byste chtěli indické svaté muže navštívit, dejte pozor na podvodníky. Image sádhů totiž zneužívají i žebráci a darebáci, kteří se tak chtějí obohatit. Ti obvykle útočí na turisty a snaží se je přinutit, aby si je vyfotili. Posléze po nich požadují peníze, a když je nedostanou, začnou tropit hlasité scény. S přesvědčením pravých sádhů tak nemají vůbec nic společného.

Fotogalerie
33 fotografií