Mursiové jsou považováni za jeden z nejzajímavějších, ale zároveň i nejagresivnějších kmenů obývající Etiopii. Celkem má odhadem asi 7,5 tisíce příslušníků a jde o velmi uzavřenou komunitu obývající údolí řeky Omo v národním parku Mago. Kmen se živí chovem dobytka a zemědělstvím a jeho muži jsou obávaní bojovníci. Na luky a oštěpy ale zapomeňte, Mursiové jdou s dobou a jsou vybaveni kalašnikovy. Zbraněmi brání svůj kmen před dalšími kmeny z údolí, např. při krádeži dobytka.

Muži kmene mají na starosti pasení dobytka a chodí obvykle úplně nazí, jen pomalovaní bílou hlinkou. Ženám v 15 letech vyrazí několik předních zubů a proříznou jim spodní ret. Po zahojení rány si ženy do díry postupně vkládají větší a větší hliněný talířek. Čím je talířek větší, tím je žena považována za atraktivnější. Zvyk vznikl v dávných dobách, předpokládá se, že kvůli ochraně žen před otrokáři.

Mursiové nejsou k cizincům nijak přívětiví, turisty ale tolerují, protože pochopili, že jde o vítaný přínos peněz do vesnice. Platí se tu za vše – od vstupu do vesnice, přes suvenýry až po fotografii s příslušníky kmene. Podle cestovatelů, kteří s kmenem strávili více dní, jsou ale Mursiové ve skutečnosti velmi přátelští a laskaví a turisté by neměli dát na první dojem. Podle nich kmenu vadí organizované zájezdy lidí, kteří si je jen „jezdí vyfotit, jako kdyby byli opicemi v zoo“.

Fotogalerie
21 fotografií