Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejkrásnější městské pláže Evropy: Vyražte k moři do Dánska či Nizozemska!

/
  • Nejkrásnější pláže Evropy nejsou jen v oblíbených letoviscích, ale mohou být i ve městech.
    18. září 2016 ● 15:24

    Chcete během podzimu ještě vyrazit k moři, ale nechcete strávit celou dovolenou povalováním na pláži? Navštivte místa, kde vám přeplněné pláže neznechutí zasloužený odpočinek. Dánsko, Francie, Španělsko, Nizozemsko i Itálie mají své skrýše, kde si užijete teplo, prozkoumáte vyhlášené pamětihodnosti a zažijete autentickou atmosféru. Jeďte do pulzujícího kulturního města a přitom buďte u moře!

  • 1.

    Nice: Azurové pobřeží, které láká i celebrity

    Až 300 slunečných dnů v roce, překrásné písečné pláže a především průzračně modré moře, to jsou hlavní lákadla města, kam se na dovolenou vracejí i celebrity. Ty většinou pobývají v luxusních hotelech podél moře, které lemuje Andělskou promenádu. Ovšem nemusíte se po ní vydat pěšky, za pár peněz si tady můžete půjčit kolečkové brusle. Čtyřkilometrovou trasu si pak navíc můžete zpestřit odpočinkem na bělostných plážích (ty více na západě jsou romantičtější a není tu tolik lidí) nebo koupáním v blankytně modrém moři. 

    Vy se ale vydejte za památkami s unikátní atmosférou, které toto město nabízí – jeho stará část je bludištěm obchodů, restaurací, kaváren a módních butiků. Každé pondělí pořídíte na Antique Marketu dávné poklady a v další dny zase čerstvé ovoce, zeleninu či omamně vonící květiny. Architektonický skvost Palais de Justice ve dne „okupují“ ustaraní právníci a radující se novomanželé. Večer plní okolní ulice lidé, kteří se v barech nechávají unášet nočním životem. Pokud vám vyhládne, zastavte se u Chez Theresa, kde podávají místní speciality.

    Francouzské Nice
    Autor: Shutterstock

     

  • 2.

    Alicante: Pulzující město obklopené plážemi

    Užít si teplo a vůni moře můžete ve španělském Alicante. Je lemováno palmami a obchůdky a k pláži to nikdy není daleko – některé jsou dokonce v centru města! Jsou čisté, upravené a vhodné i pro malé děti. V Alicante pravda najdete trochu rušnější pláže, ale za to vás odmění výhled na hrad sv. Barbory na vrchu Benacantil, kde Alfons X. v roce 1247 porazil muslimy a kam si pak můžete vy vyjet speciálním výtahem.

    Ke klidnějším plážím stačí popojet tramvají na blízký poloostrov, kde uvidíte rybáře, a večer se můžete k domácím přidat při pikniku. Divočejší večer zažijete v pulzujícím Alicante, kde si můžete přes den odpočinout od slunečních paprsků třeba v Casa de la Asegurada, která je jednou z nejnavštěvovanějších galerií s díly Juana Grise, Picassa, Dalího nebo Chillida. Příjemný stín pak najdete v nejstarším parku světa, v Canalejas, s gigantickými fíkovníky.

    Alicante
    Autor: Shutterstock

     

  • 3.

    Den Haag: Královské pláže a exotická atmosféra

    Obrovská promenáda a široká krásná pláž v části Scheveningen, na které oceníte spoustu restaurací s exotickými názvy i koktejly. Moře je tady klidné, počasí slunečné a Den Haag je navíc vyhlášeným domovem mnoha muzeí. Za návštěvu stojí Museum de Gevangenpoort, kde můžete zjistit, jak ve středověku trestali zločince. Omniversum je filmová projekce, která vám ukáže svět vesmíru na půlkruhovém plátně. Holandské bohatství během jednoho dne poznáte v Madurodamu se zmenšenými modely nejvýznamnějších staveb. A než se vydáte domů, měli byste ještě zavítat na trh se starožitnostmi a kuriozitami, kde koupíte ty nejneobvyklejší suvenýry.

    Holandsko se pyšní i krásnými plážemi.
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Kodaň: koupání s Malou mořskou vílou

    „Kodaň je to pravé místo pro všechny, kdo mají rádi krásné památky, parky, muzea, ale také cyklistiku a koupání,“ doporučuje Pavla Lauermannová ze společnosti Eurolines, která sem přes léto pro velký zájem posiluje své pravidelné autobusové linky. V Kodani je toho totiž hodně k vidění, ale dá se tu i koupat.

    Pláž Amager Beach Park dokonce ocenil Deník CNN jako jednu z 10 nejkrásnějších městských pláží Evropy. Až se do sytosti vykoupete, půjčte si kolo a vydejte se do centra. V úžasu stanete před vysokou budovou Burzy ve stylu holandské renesance či před Černým diamantem, unikátní moderní královskou knihovnou.

    Čím je však Kodaň jedinečná, je její atmosféra svobody. Ve čtvrti Christianshaven sídlí samostatný stát Christiania, do něhož se po roce 1971 přestěhovalo na tisíc Květinových dětí z celé Evropy. Žijí zde dodnes a vy se sem můžete podívat – ale bez foťáku, ven se smějí vynášet jen zážitky. Pokud do Kodaně míříte i s dětmi, udělejte si čas na návštěvu Tivoli, nejstaršího zábavního parku v Evropě.

    Městská pláž v Kodani
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Další tipy na výlety

    Fotogalerie
    13 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 11

koliaska: Třeba to Dánsko vlastně nezní vůbec špatně. Já osobně ale teda spíš dávám přednost teplu. Právě proto se letos chystám na dovolenou do Řecka. Už se hrozně těším. Naposledy jsem tam byla před pěti lety a hrozně se mi tam líbilo, tak snad se mi tam bude líbit i letos. Už mám prakticky všechno zajištěné, jen mi zbývá sjednat si cestovní pojištění. Jak to tak vidím, tak právě to si nejspíš sjednám u http­s://ww­w.er­vpojis­tovna­.cz/

(16. 07. 2019 23:18)

karel: Jaký vypatlanec píše o Kodani, a o pláži s vílou? A ten blábol o Christianii, zřejmě zkopírovaný z nějaké brožury staré 40 let?

(18. 09. 2016 23:22)

naidka: To je fakt , do Řecka se dá dostat i autem, ale jak někteří dopadli Blesk informoval.

(18. 09. 2016 18:01)

asijo: Však je všude černo,dnes je lepší a bezpečnější zůstat doma.

(18. 09. 2016 17:04)

naidka: Sice to není městská pláž, ale na mě nejvíc zapůsobila pláž Navagio na řeckém ostrově Zakynthos. Nejkrásnější fotky nevystihnou tu atmosféru na takovém magickém místě chvíli být.

(18. 09. 2016 16:00)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy