Amsterdam je od Česka, co by kamenem dohodil (a zbytek došel). Letadlem jste tam za hodinu a kousek, busem či autem za pár hodin. Takže pokud se tam člověk chce vypravit třeba jen na víkend, nestojí to moc času a ani příliš mnoho peněz.

Město protíná spletitá síť vodních kanálů.
Autor: Václav Lang / www.hikemyworld.com

I na dva dny má Amsterdam co nabídnout. Vlastně i na den. Vděčí za to své geometrii, která koncentruje většinu zajímavostí do centra, jenž je ale díky spletité síti vodních kanálů, malých ulic i širokých bulvárů, náměstíček a různých zákoutí dost pitoreskní a členité na to, aby nenudilo. Navíc si nehraje na bohaté ocelovo-skleněné moderní sídlo, spíš sází na tradiční budovy, které mu ještě víc dodávají punc maloměstskosti. Dá se projít za půl dne, ale většinou se tak nestane, protože se člověk zamotá v různých postranních uličkách, případně ho zláká některá z mnoha restaurací či kaváren.

Město je plné restaurací a kaváren.
Autor: Václav Lang / www.hikemyworld.com

Samozřejmě jako správné město s myšlenkou skýtá Amsterdam spoustu rozmanitých atrakcí. Ať už jde o vybavené parky, trhy se vším možným, restaurace všeho druhu, kavárny nebo sportovní zařízení. Proslulý je také velkým počtem kvalitních muzeí a galerií.

Ideální způsob, jak tam strávit den, je vybrat si některou z kaváren v centru, sednout si na zahrádku, objednat si kávu či něco jiného a pozorovat hemžení města. Je totiž bohaté nejen na statické krásy, ale i na široké spektrum zajímavých obyvatel od „prapotomků“ reggae guru Boba Marleyho po ultrahipstery.

Amsterdam, ideální místo pro toulání se ulicemi, posedávání, postávání a klábosení.
Autor: Václav Lang / www.hikemyworld.com

A vůbec se dobře dívá na pohodovou atmosféru, která vládne v těchto místech, kde místo aut jezdí jen kola a kde nikdo nespěchá a všichni se víc usmívají, než mračí. Činnostem se ale meze nekladou. Po snídani se třeba můžete nechat na loďce provézt sítí vodních kanálů, případně se uvelebit někde v parku nebo jít obdivovat zákoutí města. Večer se nabízí zastávka na hranolky a pivo v některé z hospod, případně obdobné zastavení v coffeeshopu nebo nezbytná zastávka v uličce červených luceren Red Light District. Každý si zkrátka v Amsterdamu vybere to své.

Další fotky a podrobnosti k cestě do Amsterdamu najdete zde. 

Fotogalerie
11 fotografií