Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 důvodů, proč navštívit Budapešť: Památky, langoše, lázně!

/
  • Budapešť má rozhodně turistům co nabídnout!
    Budapešť má rozhodně turistům co nabídnout! (archiv, profimedia.cz)
    22. února 2016 ● 09:32

    Jedinečné termální prameny, výborná kuchyně, divoký noční život, nezapomenutelné hudební festivaly… To je jen několik důvodů, proč stojí maďarská metropole za návštěvu. Máme pro vás 10 tipů, proč Budapešť navštívit!

  • 1.

    Cenově i časově dostupná

    Budapešť je, co by kamenem dohodil, a výlet do srdce Maďarska nevyjde vůbec draho. Autem to zvládnete zhruba za 5,5 hodiny, ale zkuste vyrazit autobusem. Cesta trvá jen o dvě hodinky déle, povezete se, a navíc jeden z přepravců nabízí akci, kdy na jednu jízdenku mohou jet dva pasažéři. Obousměrná jízdenka do Budapešti vás ve dvou vyjde na 900 Kč.

    Budapešť stojí za návštěvu.
    Autor: archiv, profimedia.cz

  • 2.

    Slavné termální lázně

    Budapešť je termálním rájem protkaným 118 prameny a je tady na 15 veřejných termálních lázní, kde se můžete vykoupat ve „vlažné vodě“ dosahující pouze 21°C nebo naopak »vařící lázni« se 76°C. Jedny z největších a nejstarších lázní jsou Széchenyi, které v poslední době proslavily soboty ve znamení divokých hudebních večírků. Za jedny z nejkrásnějších jsou označovány také termály Gellért v secesním stylu a unikátní atmosféru mají také lázně Lukács, které hojně navštěvovali slavní spisovatelé a umělci.

    Budapešť stojí za návštěvu.
    Autor: archiv, profimedia.cz

  • 3.

    Vyhlášené langoše

    Jedná se sice o pouliční jídlo, přesto se staly symbolem Maďarska. Langoše s česnekem, sýrem, šunkou či zakysanou smetanou – vybírat si můžete z nesčetně variant. Ty nejlepší ovšem podávají v Retró Büfé, a to až do dvou hodin ráno, a v sobotu dokonce do šesti. Dalším výborným bufetem je Lángos Land a Lángosos, kde mají i mnohem divočejší varianty s klobásou nebo tzatziki.

    Budapešť stojí za návštěvu.
    Autor: archiv, profimedia.cz

  • 4.

    Víno králů

    Tokajské, sladké dezertní víno, o kterém najdete zmínky i v maďarské hymně, může být dobrou tečkou za chutnou večeří a skvělou odměnou po náročném dni. O tom, že Maďaři víno milují, se přesvědčíte na festivalu vína, který se koná v září v Budapešti. Pokud vám termín nevyhovuje, nevěšte hlavu, na dobré víno si můžete zajít například do podniku CultiVini, kde můžete víno ochutnat, nakoupit si zásoby domů a také nahlédnout do muzea, kde se o tomto nápoji bohů dozvíte více.

    Jedna z diet podporuje pití červeného vína. Má totiž spousty antioxidantů, které pročistí organismus.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Lahůdky pro milovníky sladkostí

    Kdo je na sladké, nesmí odjet z maďarské metropole, aniž by ochutnal marcipán. Nejlepší mají v Szamos Gourmet Ház, který je kavárnou, cukrárnou a čokoládovnou v jednom. Ochutnat zde můžete až 40 druhů marcipánových bonbonů s příchutí višní, pomeranče, švestek nebo bonbony s citronovo-bazalkovou příchutí.

    a
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Unikátní památky

    Dominantou Budapešti je budova Parlamentu u Dunaje, která je třetí největší stavbou svého druhu na světě. Andrássyho třídu lemují restaurace, kavárny, divadla i Státní opera. A právě budova opery je nejen úchvatná svým neorenesančním vzhledem, ale také uměleckým repertoárem. Za návštěvu stojí i Vidám park plný atrakcí, Bazilika sv. Štěpána, Královský palác nebo Rybářská bašta.

    Budapešť stojí za návštěvu.
    Autor: archiv, profimedia.cz

  • 7.

    Akce zdarma

    Vyzkoušejte aktivity, které jsou v Budapešti zdarma. Stačí se prokázat pasem a můžete vyrazit na prohlídku parlamentu. Ani korunu neutratíte při návštěvě baziliky svatého Štěpána (platí se pouze za vstup na vyhlídkovou plošinu). Zdarma je také procházka na Gellértův vrch, odkud si můžete užít panoramatický výhled na město, vstup do zahrad Károlyi nebo do parku Millenáris. Do většiny muzeí je vstup zdarma v rámci Muzejní noci v červnu. A za zmínku určitě stojí také prohlídka města v rámci Free Walking Tour.

    Budapešť stojí za návštěvu.
    Autor: archiv, profimedia.cz

  • 8.

    Hudební ráj

    Léto je zde ve znamení hudebních festivalů, a pokud chcete potkat hvězdy, nesmíte chybět na jednom z největších evropských festivalů pod širým nebem. Sziget ročně navštíví na 400 000 milovníků hudby z více než 90 zemí. Na denním programu je až 200 vystoupení živých kapel od těch největších jmen mezinárodní pop/rockové scény až po umělce upřednostňující metal, folk, jazz, blues, alternativní a klasickou hudbu. Festival si v minulosti nenechali ujít ani Robbie Williams, Avicii, Ellie Goulding či skupina Passenger.

    Budapešť stojí za návštěvu.
    Autor: archiv, profimedia.cz

  • 9.

    Divoký noční život

    Budapešť žije bujarým nočním životem, ať už máte na mysli večer u piva v hospodě, u drinku v baru nebo na tanečním parketu. Mezi nejlepší bary patří Ötkert, do něhož si ale většinou musíte vystát dlouhou frontu. Populární je i podnik Szimpla Kert připomínající zříceninu a koktejly je vyhlášený bar Warm up.

    Pít jeden druh alkoholu a prolévat ho vodou - to je rada, jak nemít druhý den kocovinu.
    Autor: profimedia.cz

  • 10.

    Výhodné nákupy

    Nejznámější nákupní ulicí je Váci. Nejluxusnější módní značky se ukrývají na Andrássyho třídě. Cenově výhodnější značky najdete na náměstí Vörösmarty. Největší trhy najdete ve Velké tržní hale – v suterénu je rybí market, v prvním patře mají domácí klobásy a sýry, v druhém pak oblečení, řemeslné výrobky a suvenýry.

    Zdroj: eurolines.cz

    Vyražte do obchodů.
    Autor: shutterstock.com

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

frederik.g...@...: Minulé léto jsme byli na výlet s kamarády v Budapešti a opravdu to město bylo krásné. Dva dny jsme si vyhradili na termální lázně v Budapešti a opravdu mohu jen a jen doporučit. Perfektní servis a zejména luxus - http­s://ww­w.en­sana­hotel­s.co­m/cz/l­azen­ske-hote­ly/des­tina­ce/ma­darsko­/buda­pest

(26. 12. 2019 10:53)

Lubica258: Budapešť je krásné město. My jsme tam už s manželkou také byli a určitě se tam ještě někdy podíváme. Nejvíc nás zaujaly termální lázně budapešť http­s://ww­w.en­sana­hotel­s.co­m/cz/l­azen­ske-hote­ly/des­tina­ce/ma­darsko­/buda­pest , které byly naprosto bezkonkurenční. Už jsme vyzkoušely termální lázně i jinde, ale tyto se nám líbily nejvíce.

(11. 11. 2019 06:45)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy