Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejkrásnější země na světě: Kam vyrazit letos na dovolenou podle Lonely Planet?

/
  • Nejlepší země pro cestování v roce 2016 podle průvodce Lonely Planet
    6. února 2016 ● 19:35

    Pokud jste si ještě nevybrali, kam pojedete na dovolenou a potřebujete inspiraci, pak zbystřete! Oblíbený cestovní průvodce Lonely Planet vydal seznam deseti nejkrásnějších zemí, kam se v roce 2016 vydat na dovolenou. A na své si přijdou opravdu všichni vášnivý cestovatelé. Tak kam letos vyrazit za nezapomenutelnými zážitky?

  • 1.

    Botswana

    Na jihu Afriky se skrývá opravdový klenot. Botswana je třetí nejvyspělejší zemí černého kontinentu a zároveň jednou z nejdemokratičtějších, nejbezpečnějších a politicky nejstabilnějších zemí v regionu. Lonely Planet doporučuje návštěvu této země zejména kvůli přenádherné divoké přírodě, jejíž bohatství je v Botswaně chráněno státem. V Botswaně můžete spatřit největší říční deltu na světě, kochat se stovkami skalních kreseb a na vlastní oči spatřit exotická zvířata ve volné přírodě. Pokud chcete spatřit to nejlepší z Afriky, Botswana je určitě první volbou.

    Botswana
    Autor: Profimedia.cz
    Botswana
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Japonsko

    Na druhém místě se umístila Země vycházejícího slunce, která už po léta patří k nejoblíbenějším cestovatelským destinacím. Japonsko sice patří k dražším zemím, ale tento fakt zcela kompenzuje nadpozemskou atmosférou plynoucí z jedinečné japonské kultury. Pravou duši Japonska najdete ukrytou mimo supermoderní města, v překrásné přírodě, které vévodí dřevěné chrámy. Japonci mohou ale nabídnout i opravdové kuriozity, jako například ostrov Aošima, na kterém je více koček než lidí, vesničku Zao, která se hemží desítkami lišek či městečko Sika, ve kterém žijí stovky jelenů.

    Japonské přírodě vévodí nádherné dřevěné chrámy.
    Autor: Profimedia

  • 3.

    USA

    Spojené státy americké nejsou jen krásná a rozmanitá města, ale také přenádherné národní parky jako například Yosemitský, Yellowstonský, Badlands, Zion a další. Napříč 50 státy najdete snad vše, co jste chtěli vždy vidět. V pomyslném kotlíku se tu mísí mnoho různých kultur a při cestování po USA máte pocit, jako byste cestovali po celém světě. Spojené státy jsou tak právem umístěny mezi nejlepšími destinacemi pro vášnivé cestovatele.

    Yellowstonský národní park
    Autor: Profimedia
    New York
    Autor: Wikipedia.com

  • 4.

    Palau

    Tichomořský ostrovní stát platí za nejkouzelnější destinaci pro potápění a šnorchlování. Palau si je toho dobře vědoma a svůj bezkonkurenční mořský ekosystém, kterému se přezdívá „Serengeti pod mořem“, bedlivě střeží a ochraňuje. Mikronésie má co nabídnout i ostatním cestovatelům. Pokud hledáte destinaci s celoročními příjemnými teplotami a lehkým mořským vánkem, pak je toto místo ideální pro vaši dovolenou. Na ostrově také najdete jezero plné nežahavých medúz, deštné pralesy, vraky letadel a tanků z druhé světové války a přenádherné vodopády.

    Palau
    Autor: Profimedia
    Na ostrově Palau najdete jezero plné nežahavých medúz.
    Autor: Profimedia

  • 5.

    Lotyšsko

    Lonely planet Lotyšsko právem označuje za baltický klenot, který zatím čeká na velké odhalení. Ještě předtím, než zemi obsadil Sovětský svaz, se lotyšské metropoli přezdívalo Paříž Východu a právě Riga by měla být na prvních příčkách v seznamu každého cestovatele, který se jede do pobaltských zemí podívat. Lotyši jsou velmi pyšní na svou krajinu a o svou přírodu se starají s láskou. V zemi najdete několik národních parků, ze kterých vyniká zejména ten v povodí řeky Daugavy, kde je velké množství romantických scenérií. Lotyši se také pyšní tím, že z jejich země pocházel skutečný Krokodýl Dundee, který posléze emigroval do Austrálie, kde lovil krokodýly. V jeho rodném městě Dundaga proto vévodí náměstí třímetrová socha krokodýla. Pokud máte rádi starobylé tradice a hrady a zámky ukryté v borových lesích, pak Lotyšsko určitě navštivte.

    Lotyšská Riga
    Autor: Profimedia

  • 6.

    Austrálie

    Šesté místo v seznamu zaujímá Austrálie. U protinožců si snad každý cestovatel přijde na své. Nádherná země plná kontrastů nabízí nepřeberné množství krás, které prostě musíte vidět. Nejznámějším symbolem je zřejmě rudooranžový monolit Uluru (Ayers Rock), který se nachází v australském vnitrozemí. Potápěči si v Austrálii přijdou na své u Velkého bariérového útesu, který je s délkou přes 2500 kilometrů největší korálový útes na světě. Na severu země určitě nezapomeňte navštívit Národní park Kakadu, který patří k největším a nejkrásnějším národním parkům na světě. U Melbourne se pak projeďte Great Ocean Road, která lemuje pobřeží a z které si můžete prohlédnout na 80 vraků lodí, které se ztratily v místních zrádných vodách. Za krátký výlet stojí určitě i australský ostrov Tasmánie, domov tasmánských čertů.

    Monolit Uluru (Ayers Rock) v Austrálii
    Autor: Profimedia
    Velký bariérový útes v Austrálii
    Autor: Profimedia

  • 7.

    Polsko

    Na sedmé místo Lonely Planet zařadil naše sousedy. Velmoc střední Evropy nabízí přenádherná města, dechberoucí přírodu i památky se smutnou historií. Z měst by si cestovatelé měli určitě udělat čas na Vratislav, Lehnici, Katowice, Krakov a Wadowice. Kousek od města Katowice se pak nalézá i nechvalně proslulý vyhlazovací tábor Osvětim. Nedaleko českých hranic, na předměstí Valbřichu se pak do nebe tyčí zámek Ksiaz, který si Němci vyhlédli jako místo pro Hitlerovo velitelství. Pod stavbou se nalézá nepřeberné množství podzemních chodeb a možná je někde v okolí ukrytý i legendární nacistický vlak. Při cestě Polskem dále určitě navštivte solnou podzemní katedrálu ve Wieličce, bludiště ve Stolových horách a zlatonosnou řeku Zlotoryja.

    Hitlerův zámek Ksiaz v Polsku
    Autor: Profimedia

  • 8.

    Uruguay

    Třímilionový státeček v Jižní Americe se pyšní označením „Švýcarsko Ameriky“. Do Uruguaye příští rok odhadem dorazí asi tři miliony cestovatelů, tedy zhruba tolik, jako má země obyvatel. Po příletu do země vás jako první nadchne malé, ale překrásné hlavní město Montevideo, které vyniká především svou architekturou. Milovníci pláží by měli poté rovnou zamířit na pobřeží Mar del Plata. V jihoamerické zemi se můžete pokochat i starým pašeráckým městem Colonia del Sacramento a nádhernými lagunami u hranic s Brazílií. Uruguayci jsou navíc velmi přátelský a pohostinný národ, což z malé jihoamerické země činí opravdový ráj.

    Uruguayská metropole Montevideo
    Autor: Profimedia

  • 9.

    Grónsko

    Grónsko má nejmenší hustotu zalidnění na světě. V zemi, která je téměř třicetkrát větší než Česko žije pouhých 66 tisíc obyvatel. Většina grónského území je trvale zaledněna, ale zbytek pokrývá panenská a dechberoucí země, která má hodně co nabídnout. Pokud se chcete plavit mezi velrybami, projet se tundrou na psím spřežení či se pokochat polární září tančící po ledovcích, pak neváhejte a Grónsko navštivte. Navíc se tu v březnu 2016 uskuteční tzv. Arktické zimní hry, což je největší soutěž svého druhu.

    Grónsko
    Autor: Profimedia
    Polární záře nad Grónskem
    Autor: Profimedia

  • 10.

    Fidži

    Souostroví Fidži bývá označováno za ráj na zemi. Panensky bílé pláže lemuje teplé modré moře a potřebný stín zde nabízí nádherné palmové háje. Ostrov navíc „zdobí“ vulkány pokryté zelenou džunglí. Na své si tu přijdou jak vášnivý potápěči a vyznavači dalších vodních sportů, tak milovníci pěší turistiky.

    Souostroví Fidži bývá označováno za ráj na zemi.
    Autor: Profimedia
    Ostrov Fidži „zdobí“ vulkány pokryté zelenou džunglí.
    Autor: Profimedia

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

osmnactka1...@...: My letos razíme právě do toho Polska, zrovna jsme si rezervovali ubytování v pěkném hotelu odkud je to nedaleko do Bělověžského pralesa, který jsme chtěli navštívit už pěkně dlouho. Našli jsme ho na booking.com a mohu jen doporučit, vychytali jsme super cenu a díky této akci https://www.ziskejte.cz/cashback-sleva/vsichni-partneri/cestovani/booking.com jsme ještě dostali část peněz zpátky

(01. 07. 2017 19:34)

johankadl: Co se cestování týče, tak rozhodně doporučuji sledovat tenhle 'magazín': http://www.cestovatel.cz/ - jsou tam pravidelně moc pěkný tipy

(01. 04. 2017 11:38)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy