Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pozdní krása středomořských ostrovů: Takhle ji poznáte jen v řijnu!

/
  • Říjnové počasí na středomořských ostrovech odhaluje nevídanou krásu.
    11. října 2019 ● 16:33

    Říjnové počasí na středomořských ostrovech odhaluje nevídanou krásu. Teplota moře se až do konce měsíce drží na příjemných 24 stupních a zimní deštíky se ještě nehlásí o slovo. Počasí zbavené úpalových veder tak láká k procházkám kouzelnou přírodou a historickými městy bez strachu o vlastní zdraví.

  • 1.

    Kréta

    Říjnové počasí na Krétě je ideální nejen ke koupání na jedné z nespočtu pláží, ale i k poznávání bohaté historie a přírodní krásy ostrova. Třeba soutěsek, jako je nejdelší a nejhlubší soutěska Evropy Samarí (16 km), Aghia Iriní (7 km) nebo Údolí mrtvých, na jehož konci stojí rozvaliny paláce Kató Zakros. Milovníci památek pak nesmí vynechat mínoiský palác-labyrint v Knóssosu, s 1000 místnostmi propojenými chodbami, nebo historické perly jižní Kréty, rozvaliny paláců Faistos a Hagia Triadha. Pro koupání a lenošení na pláži se na západě nejvíce hodí Laguna Balos a Elafonissi, nebo na východě skvostná palmová pláž Vai.

  • 2.

    Kypr

    Pláže, pláže a zase pláže. I v říjnu jsou na Kypru největším tahákem. Nejen pro plážové povaleče, ale i pro milovníky vodních sportů, windsurfingu, jachtingu, potápění nebo jízdy na vodních skútrech. Teploty jsou v říjnu ke sportovcům vstřícnější a na pobřeží není hlava na hlavě. Turisté si užijí především v jižní části ostrova, která patří Řecku. Jedním z nejzajímavějších míst ostrova je jeho hlavní město Nikósie, které je rozdělené na tureckou a řeckou část a slouží zároveň jako hraniční přechod. Na obou stranách hranice najdete zajímavá muzea, památky a galerie. K procházkám po historii lákají i další perly řecké části ostrova Limassol, Larnaka nebo Pafos (na seznamu UNESCO) se středověkými pevnostmi z dob křížových výprav, tržišti, malebnými přístavy a překrásnými plážemi. Milovníky přírody nezklame národní park Akamas s divokou pobřežní krajinou.

    Video
    Video se připravuje ...

    Kypr: Ostrov bohyně krásy, nezapomenutelné dovolené i bohaté historie. Visit Cyprus, INT

  • 3.

    Malta

    Malta je díky překrásné přírodě a historickému vlivu Britů, Italů a Francouzů plná zajímavostí a míst, na něž jinde nenarazíte a která můžete v říjnu objevovat. Unikátem je opevněné hlavní město ostrova Valletta, hlavní sídlo maltézských rytířů, nebo podzemní nekropole vytesaná hluboko ve skále Hal Saflieni Hypogeum. Na ostrově narazíte na pozůstatky mocné fénické říše i megalitické stavby, které najdete na vysokých útesech. Pod mořskou hladinou můžete nalézt potopené bombardéry z druhé světové války nebo podmořské jeskyně, jako je Modrá díra na ostrově Gozo, 10 m široká a 25 metrů hluboká „studna“ ve vápenci propojená s mořem jeskyní hluboko pod hladinou. Jedno z nejkrásnějších koupání na ostrově najdete Modré laguně u ostrova Comino, nebo v Jeskyni Blue Grotto poblíž Wied iz-zurrieq.

    Video
    Video se připravuje ...

    Malta: Ostrov mimo čas a prostor vybízí k romantice i ochutnávkám specialit. Visit Malta, FIRO-tour

  • 4.

    Sardinie

    Říjen je posledním měsícem předlouhého léta na Sardinii. Teprve teď ale můžete ostrov pořádně prozkoumat. Ať už po svých, k čemu slouží bohatá síť stezek pro turisty všech výkonových kategorií i věku, na kole nebo v koňském sedle, které je na Sardinii rok od roku populárnější. Koně lákají v říjnu řadu turistů, ať už se jedná o dlouhé vyjížďky do horských oblastí, které by v parném počasí nebyly možné, nebo i projížďky v bikinách po přímořských oblastech a plážích, odkud už davy vymizely. Milovníky přírody a podmořského života nadchne kupříkladu park Capo Carbonara na jihovýchodě ostrova, vhodný k procházkám i potápění i park Asinara na severozápadě ostrova ideální na windsurfing. Pěší turisté ocení jeden z nejkrásnějších kaňonů Evropy Gola Su Gorropu na východní straně ostrova, ruiny uvnitř obří jeskyně se zborceným stropem Tiscali nebo rozeklané pobřeží a plážovou jeskyni Cala Goloritze.

    Video
    Video se připravuje ...

    Sardinie je místem nejkrásnějších pláží, prehistorických staveb, skalisek, pracovitých lidí, bohaté přírody i malebných středověkých městeček. • VIDEO Ivan D. Hladík, FIRO-tour, YouTube

    Fotogalerie
    52 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy