Jenže, jak na to? Položili jsme proto panu Karlu Klusákovi, řediteli CK INTACT, několik otázek. CK INTACT se specializuje na jazykové pobyty v zahraničí a nabízí je již 23. sezónu.

Jezdí na jazykové kurzy do zahraničí i dospělí klienti?

“Ano, mnoho dospělých si totiž uvědomuje, že pokud chtějí získat zajímavé pracovní místo, musí investovat do znalosti cizích jazyků, jinak to prostě nejde. Potřebují rychle mluvit, číst a psát v cizím jazyku. Zahraniční jazykové školy nabízejí nejen kurzy pro děti a mládež, ale i pro dospělé klienty a manažery. Cizí jazyky se můžete učit v každém věku. Jazykové kurzy pro dospělé vypadají jinak než kurzy pro mládež, ve třídách je méně studentů, obvykle nejvíce 10 a minimální věk je zpravidla 18 let. Například škola EC Covent Garden v Londýně nabízí výhradně kurzy angličtiny pro klienty starší 30 let.”

Autor: Intact

Má smysl jet na jazykový kurz do zahraničí jen na 2 nebo 3 týdny?

"Určitě má a vysvětlím proč. Měsíční kurz angličtiny v Anglii rozhodně vydá za rok domácího studia. Středoškolák má většinou 100 lekcí cizího jazyka ročně, dospělí studenti, pokud pracují a navštěvují jazykovku po práci, mají 40 - 50 lekcí za rok. V Anglii budete mít 20 - 30 lekcí angličtiny týdně, k tomu anglickou konverzaci se zahraničními spolužáky a další konverzaci s hostitelskou rodinou, takže za 3 týdny budete mít nejen 60 - 90 lekcí výuky, ale i dalších nejméně 60 hodin mluvení a poslechu a navíc je absolvujete během tří týdnů, ne během jednoho roku! Účinnost takové výuky je tedy neporovnatelně vyšší."

O které jazyky je na českém trhu největší zájem?

“Největší zájem je o kurzy angličtiny v Anglii, oblíbená je Malta, následuje USA, Kanada a další anglicky mluvící destinace. Jazykem číslo dvě je tradičně němčina. Zájem o němčinu v poslední době roste, Německo je náš hlavní obchodní partner a ekonomicky nejsilnější evropská země. Nabízíme ale i kurzy francouzštiny, španělštiny, italštiny, ruštíny, celkem 12 jazyků v 35 zemích celého světa.”

Autor: Intact

Na co si máme dát pozor při výběru firmy zajišťující jazykový kurz v zahraničí?

"Na místě zákazníka bych si položil několik jednoduchých otázek, odpověďˇ by měla vždy znít ano:

  1. Má firma, která zajišťuje můj jazykový kurz, koncesi cestovní kanceláře? Podle zákona o cestovním ruchu ji mít musí.
  2. Je firma, která zajišťuje můj jazykový kurz, pojištěná proti úpadku? Jet s nepojištěnou firmou je velké riziko.
  3. Působí ta firma na trhu dost dlouho, například více než 10 let?
  4. Má širokou nabídku a nabízí kompletní služby?
  5. Reaguje rychle a věcně na moje dotazy a přání?

Autor: Intact
 

Děkuji za rozhovor