Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), očekává, že výstrahu pro ministerstvo dopravy, které by o zastavení letecké dopravy rozhodovalo, vydají dopoledne.

"Oblak sopečného prachu se rozšiřuje dále k východu a dneska večer kolem 20:00 by měl zasahovat zhruba k 50. rovnoběžce od severozápadu nad naším územím. Tato část oblaku zasahuje od země asi do výšky 6000 metrů, takže přelety letadel ve velkých výškách budou možné," upřesnil Dvořák. Provoz na českých letištích, tedy vzlety a přistání, by ale mohly být omezeny, nebo dokonce zakázány.

ČHMÚ připravuje specializovanou výstrahu "sigmet", která se vydává na určitý jev konkrétně předem daný. "Vydává se nejvýše šest hodin před očekávaným začátkem jevu," dodal Dvořák.

Sopečný popel z Islandu znovu ochromil leteckou dopravu.
Autor: ČTK

Na upozornění čeká i Řízení letového provozu (ŘLP). "My začínáme jednat až ve chvíli, kdy ČHMÚ pošle své výstražné upozornění," řekl ČTK mluvčí Richard Klíma. Poté začne ŘLP vydávat příslušné informace pro piloty, včetně předpovědních map. O samotném letu ale rozhoduje letecká společnost, upozornil Klíma.

Nad částí Německa se už nelítá

Kvůli mraku popela z islandské sopky Grímsvötn byl už dnes uzavřen vzdušný prostor v Německu nad Hamburkem a Brémami. Zákaz letů platí v Brémách od pěti od rána a v Hamburku od šesti hodin. Zvažuje se také omezení letů nad Berlínem.

Fotogalerie
31 fotografií

Oblak popela ze sopky Grímsvötn způsobil v úterý výpadky v letecké dopravě v Británii. V celé Evropě bylo kvůli tomu zrušeno na 500 letů.

Úřady nicméně ujišťují, že chaos v letecké dopravě, jaký evropské země postihl před rokem kvůli mračnu popela z islandské sopky Eyjafjallajökul, se už nebude opakovat. Zajistit to má nově přijatý postup omezování letů, který umožní méně plošné rušení leteckých spojů.