Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Islandská sopka vyhnala Obamovy z Irska!

Autor: ČTK, Kjaj - 
24. května 2011
10:14

Británie v pondělí večer zrušila první lety. Na ostrovy se neúprosně valí mrak sopečného popela. Prezident USA Barack Obama proto opustil Irsko a přespal v Londýně. Letecké spoje z Evropy do Velké Británie jsou omezovány, Nizozemsko je ruší úplně.

Kvůli směru pohybu mraku sopečného popela v pondělí zkrátil návštěvu Irska americký prezident Barack Obama, který noc stráví už v Londýně, kde byl původně očekáván až v úterý. Český hydrometeorologický ústav (ČMHÚ) v nejbližších dvou dnech omezení kvůli vulkánu neočekává.

Omezení letecké dopravy v Británii se dotklo všech linek společnosti British Airways mezi jihem a severem země. Týká se to i 36 letů skotského nákladního leteckého dopravce Loganair, který svoje letadla nechá stát na zemi minimálně do úterních 14:00 našeho času. Nelétá ani další britská společnost Eastern Airways. Nizozemské aerolinie KLM zrušily 16 úterních spojů do čtyř měst ve Skotsku a severní Anglii. Na seznamu jsou Aberdeen, Glasgow, Edinburgh a Newcastle.

Sopka má stále stejnou sílu

Podle islandských geofyziků měla v pondělí aktivita sopky Grímsvötn zhruba stále stejnou intenzitu jako v sobotu, v první den erupce. Sloup dýmu a popela dosahuje výšky deseti kilometrů. Popílek zasáhl značnou část ostrova a padal i na hlavní město Reykjavík ležící asi 400 kilometrů západně od kráteru.

Zatímco výškové větry ženou sopečný popel na severovýchod a mrak tak pomalu obkličuje Skandinávii od severu, v nižších vrstvách atmosféry vanou větry na jih až jihozápad a šíří popílek směrem na Británii a přes ni zřejmě na Francii a Španělsko. Evropská letecká doprava ale zatím erupcí nijak zasažena není, s výjimkou východního a centrálního Grónska.

Čeští experti situaci neustále sledují

Letečtí meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu situaci nepřetržitě sledují a koordinují s výpočty britského střediska. Nevylučují, že se sopečný prach rozšíří ještě více na jih a omezí leteckou dopravu mezi Evropou a Severní Amerikou. V takovém případě dají příslušnou výstrahu a pak bude na ministerstvu dopravy, zda omezí nebo zastaví leteckou dopravu nad Českem.

Sopka se probouzí zhruba po deseti letech

Ledovcový vulkán Grímsvötn poblíž ledovce Vatnajökull na jihovýchodě země se probudil k životu v sobotu a začal do vzduchu chrlit popel. Erupce této sopky se objevují pravidelné zhruba každých deset let a trvají krátce. Grímsvötn proto bývá pokládán za relativně neškodný vulkán. Islandští meteorologové nicméně upozornili na možný postup sopečného mraku na základě pětidenní předpovědi.

Loni na jaře ledovcový vulkán Eyjafjallajökull uvrhl leteckou dopravu do chaosu, když řada evropských zemí musela kvůli erupcím v polovině dubna uzavřít vzdušný prostor. Sopečný popílek může poškodit motory letadel.