Tato oblast města je tak ohromující, že vypadá skoro neskutečně,“ soudí o Kampě Virtual Tourist. Zpráva této firmy si všímá i Lennonovy zdi, na které lidé z celého světa vzdávají hold zavražděnému členu skupiny The Beatles Johnu Lennonovi.

Kampu mnozí považují za nejromantičtější část Prahy. „Jó, tam jsme se s manželem před deseti lety seznámili, Kampu miluju. Jsem ráda, že získala takový titul,“ řekla čtenářka Blesku Jitka Pokorná.

Ostrov Kampa vzniknul vybudováním umělého vodního náhonu pro mlýny, který se jmenuje Čertovka. Ve středověku byly na ostrově pouze zahrady. Od 14. století se zde začaly stavět mlýny a o dvě století později i další zástavba. Současný název Kampa se užívá od roku 1771 a je údajně odvozen od jména Ticho Ganzneb z Kampu. Tomu prý na ostrově patřil jeden z domů.

Fotogalerie
1 fotografie

Vyhráli to Francouzi

Ostrov svatého Ludvíka to u Virtual Tourist vyhrál jakožto »nejčistší příklad francouzské uměřenosti«. Za jeho možná největší atrakci firma označila zmrzlinárnu Berthillon. Z ostrůvku je překrásný výhled na katedrálu Notre- Dame, stojící na sousedním ostrově Cité.

Za třetí Ada Ciganlija na Sávě v Bělehradě se v žebříčku umístily Isola Tiberina na Tiberu v centru Říma a mořské ostrovy Christianshavn v Kodani a Fort Denison Pinchgut v Sydney.

Afriku reprezentuje na sedmém místě Zamalek na Nilu v Káhiře, za ním jsou Markétin ostrov na Dunaji v Budapešti, Ša-mien na Perlové řece v Kantonu a Trödelmarktinsel na řece Pegnitz v Norimberku.

10 nejpřitažlivějších ostrovů světa

1. Ostrov svatého Ludvíka v Paříži
2. Ostrov Kampa v Praze
3. Ostrov Ada Ciganlija v Bělehradě
4. Ostrov Isola Tiberina na Tiberu v centru Říma
5. Mořské ostrovy Christianshavn Kodaň
6. Ostrov Fort Denison Pinchgut v Sydney
7. Ostrov Zamalek na Nilu v Africe
8. Markétin ostrov na Dunaji v Budapešti
9. Ostrov Ša-mien na Perlové řece v Kantonu
10. Trödelmarktinsel na řece Pegnitz v Norimberku