Zadarmo se tak návštěvníci dostanou jen do malé části katedrály u vchodu… A historická část bude přístupná pouze se vstupenkou, a to jen na některý z prohlídkových okruhů.

Za návštěvu jedné z turisticky nejvyhledávanějších památek se v minulosti platilo jen od září 2006 do dubna 2007, kdy se o chrám starala církev. Tehdy vstupné vyšlo na stokorunu. Když chrám po rozsudku Nejvyššího soudu přešel pod Správu Pražského hradu, vstupné se zrušilo. Teď si ale budete smět katedrálu projít jen se vstupenkou. A to na jeden ze dvou okruhů…

Výše vstupného? 350 korun!

Za prohlídku velkého okruhu, který zahrnuje Starý královský palác, baziliku sv. Jiří nebo Obrazárnu Pražského hradu, zaplatí turisté 350 korun. Malý okruh čítající třeba Starý královský palác vyjde na 250 korun. Výše vstupného se prý ale zavedením nového pravidla nezmění.

„Opatření zamezí tvorbě dlouhých front a urychlí prohlídky katedrály,“ vysvětlil ČTK František Kadlec ze Správy Pražského hradu. Lidé, kteří zaplatí za prohlídku v rámci jednoho ze dvou okruhů, se podle něj navíc do katedrály dostanou rychleji a budou si moci prohlédnout celou historickou část budovy.

 


 

Co si o vstupném myslíte? Řekněte nám svůj názor v diskuzi!

 


 

Chrám sv. Víta se turistům prodraží!
Autor: Foto Blesk - Jiří Hadač