Tatry by bez Čechů zbankrotovaly

Dá se říct, že bohatší Češi slovenskou turistiku živí. Co by si turistický ruch chudého Slovenska bez Čechů, které tamní média tak pohrdavě nazývají "paštikáři" počalo! termální lázně by zbankrotovaly, v Tatrách by bylo jen pusto a prázdno, jen sem tam bača se stádem ovcí.

"Takováto kritika mne skutečně dost překvapila," řekl pro Blesk.cz na adresu slovenských médií mluvčí Tomio Okamura. "Můžu totiž jednoznačně říct, že bez českých turistů by slovenský cestovní ruch zkolaboval. Češi jsou na Slovensku zdaleka nejpočetnějšími zahraničními turisty. Týká se to jak Tater, tak i termálních lázní," pokračuje Okamura.

610596:gallery:true:true

Slovenský turista? Skoro neexistuje!

V reakci na zmiňované české "paštikáře" jsme zkoušeli najít vtipy o slovenských turistech. Narazili jsme ale na zásadní problém - slovenský turista je bájný tvor, který sice možná kdesi existuje, ale skoro nikdo ho neviděl! Něco ve stylu lidového hrdiny ze slovenských hvozdů Juraje Jánošíka. Slováci jsou na tom totiž často tak špatně, že si nemohou dovolit ani jednu z nejlevnějších dovolených - pobyt u maďarského Balatonu, navíc mimo sezónu!

"Slováci jezdí do zahraničí o hodně méně než Češi. Ten poměr rozhodně není jedna ku dvěma, jak by odpovídalo počtu obyvatel. Slovenských turistů je oproti českým jen něco málo přes čtvrtinu," říká Tomio Okamura. "Turisté ze Slovenska si navíc většinou vybírají levnější zájezdy než Češi, což je způsobeno jejich mnohem nižší kupní silou," dodává mluvčí.