Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Katolíci chtějí katedrálu zpět: Podali ústavní stížnost

Praha
Praha  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: ČTK - 
12. května 2009
09:14

Katolická církev podala ústavní stížnost kvůli určení vlastnictví katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Reagovala tím na rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), který v březnu potvrdil, že chrám patří státu.

V soudním řízení bylo porušeno právo na spravedlivý proces, řekl mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Spor o vlastnictví památky mezi státem a církví trvá téměř 17 let. Obecné soudy stály na straně církve až do doby, kdy do sporu zasáhl před dvěma lety Nejvyšší soud. Podle něj náleží památka "všemu československému lidu", tedy českému státu. Své rozhodnutí potvrdil letos v březnu a odmítl dovolání církve.

Metropolitní kapitula u sv. Víta v čele s kardinálem Miloslavem Vlkem pochybuje o nestrannosti soudce Nejvyššího soudu Františka Ištvánka, který byl před rokem 1989 členem KSČ. "V tomto smyslu podmínky nezávislého a nestranného soudu v dovolacím řízení naplněny nebyly a dokonce nebyly naplněny ani u členů senátu, který námitku podjatosti projednával," uvádí prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Církev se také ohrazuje proti jinému výkladu zákona o půdě a závazku státu zmírnit majetkové křivdy způsobené církevním představitelům za komunismu. Zároveň se jí nelíbí, že NS nařídil soudům nižší instance řídit se názorem, který je podle ní poplatný socialistické době. NS se totiž při svém rozhodování opřel o vládní nařízení z roku 1954 o chráněné oblasti Pražského hradu.

Katedrála je nejnavštěvovanějším českým chrámem a jedním ze symbolů české státnosti. Byla místem korunovace českých králů. V její kryptě jsou uloženy ostatky významných českých panovníků, šlechticů a církevních hodnostářů. V katedrále jsou rovněž uschovány české korunovační klenoty.

gogo ( 12. května 2009 12:50 )

po penězích vážně zamyslet. Nebo to vyplývá snad z toho, že v čele jejich strany trůní pan Čunek ?? Ať si nejdříve přečtou dějiny křesťanství a pokud se jim neudělá špatně z toho co za celá staletí má katolická církev na svědomí válek, genocid, papežských incestů a mnoha dalších hrůz ! Nikdo nikdy nespočítá oběti jejího panování ! A Chrám Svatého Víta ? Tatíček Masaryk by musel tyto hamouny hnát bičem ! Protože většina této katedrály se stavěla až jeho presidentování a to za STÁTNÍ peníze ! O tom, že v historii to byl chrám českých králů ani nemluvě ...

lipno ( 12. května 2009 11:17 )

jinak to jejicj hamounství neskončí!

Zobrazit celou diskusi