Chtějí tak umožnit návštěvníkům dopodrobna se seznámit s tvůrcem oblíbených animovaných postaviček.

Disneyho dcera Diane Disneyová Miller uvítala první návštěvníky ve čtvrtek, kdy přestřihla pásku a oficiálně tak otevřela Walt Disney Family Museum (Rodinné muzeum Walta Disneyho).

Expozice jsou věnovány Disneyho životu od dětství přes jeho usilovnou snahu prosadit se v uměleckém světě až po jeho pozdější úspěchy. Mezi vystavenými exponáty jsou jeho četné filmové Oscary, ale i sanitka z první světové války, podobná té, v níž se v 17 letech učil řídit.

Disneyho vnuk Walter E.D. Miller prohlásil, že jeho dědeček byl po celý život vypravěčem příběhů a že teď je načase, aby rodina vyprávěla jeho příběh.

Walt Disney byl také režisérem, scenáristou a dabérem. Ilustroval knihy a časopisy, založil zábavní park Disneyland.

Umění miloval už od dětství. Jako kluk chodil do kina na filmy s tehdy bezkonkurenčním komikem Charliem Chaplinem. Traduje se, že právě grotesky chaplinovského typu se později staly jeho inspirací pro příběhy se slavným myšákem Mickey Mousem. Toho prý mnozí považovali za Disneyho alter ego. Mezi další známé postavičky, které vyšly z jeho dílny, patří kačer Donald či pes Pluto.

Jedním z nejznámějších světově proslulých animovaných filmů pocházejících z jeho studia se stal snímek Sněhurka a sedm trpaslíků, za který jako vůbec první v historii obdržel Oscara za filmové novátorství.

Disney má hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Podle Guinnessovy knihy rekordů z roku 1996 byl světovým rekordmanem v počtu získaných Oscarů, dostal jich za celý svůj život 20.

Rodina Walta Disneye otevřela v San Franciscu jeho muzeum.
Autor: ČTK