Juan Braun je totiž »vyučený šaman«, a tak ví, jak podobné věci zajistit. Kromě toho ale také dobrodruh, učitel, novinář a spisovatel.

Chlup z lvího ocasu se prý vloží do vody nebo do čaje, který bude zamilovaná osoba pít. Magie rituálu pak zapůsobí a druhý den se vám vyvolený či vyvolená vrhne kolem krku.

Představit Juana Brauna je těžké. Čechoargentinec, dobrodruh, novinář a spisovatel, šaman, ale také profesor na Harvardu a poradce zemědělců v Latinské Americe a na Haiti. To všechno, a mnohem víc, v sobě soustředí tento zajímavý člověk.

Fotogalerie
5 fotografií

PORÁŽEL PREZIDENTA
Juan se narodil v Brně. Jako čtyřletý odešel s rodiči do emigrace a brzy se z něj stal Argentinec, protože rodiče usoudili, že češtinu nebude potřebovat. Když po roce 1989 přišel do Prahy, zjistil, že se mu tu líbí, a nejen proto, že „milenky tu na něj skáčou na ulici“, ale že se také cítí jako Čech. Protože ale má povahu dobrodruha, je v Praze vidět jen půl roku, druhý půlrok cestuje po světě.

Na začátku 80. let působil Juan v Paraguayi jako vládní poradce pro chudé zemědělce. „Učil jsem je například, jak postavit pec, ve které pak ženy mohly péct chleba, jak chovat prasata. Můj šéf, ředitel projektu Gonzáles Macchi, se kterým jsme tehdy hrávali tenis, se později stal paraguayským prezidentem. V úřadu byl meziléty 1999 až 2003, takže dnes mohu vyprávět, že jsem vyhrával nad prezidentem,“ směje se Juan.

ŠAMAN MĚ VZAL ZA RUKU
Když jeho víc než roční poslání v Paraguayi skončilo, našel si podobné na Haiti, kde pro změnu radil farmářům přes rozhlas. „Říkal jsem jim, jak to dělají jejich úspěšní kolegové. Když už jsem takhle pracoval asi půl roku v oblasti Artibonite, jednou mne na ulici vzal za ruku neznámý pán v klobouku a řekl, abych s ním šel domů. Prý mne už nějakou dobu sleduje a líbí se mu, jak se přátelím s místními lidmi,“ vypráví Braun.

Ukázalo se, že to je místní slavný šaman Bartolomeu. Ten se také rozhodl odhalit Juanovi některá tajemství určená jen vyvoleným. Haiti znamená voodoo, řekl mu na úvod. „Ukázal mi svůj dům, který byl rozdělen na tři části. Když jsme vešli do patia, ležela tam spousta nemocných, takže to vypadalo jako někde na klinice. Musím říct, že ti, co mi připadali na smrt nemocní, při příštích návštěvách zjevně pookřáli a vypadalo to, že se uzdravují,“ vzpomíná.

ŽIVÍ NEŽIVÍ V RAKVÍCH
Pak Bartolomeu zavedl Juana do jakéhosi altánu, kde měl zakryté keramické nádoby. „Tvrdil, že v nich jsou duše, které pochytal. Podle jeho víry má člověk dvě duše, a když se mu jedna vezme, jen přežívá, něco jako mrtvý živý. V poslední místnosti jsem viděl v pěti rakvích zombie, jednou z nich bylo malé dítě, které na pokyn šamana vstávaly a vykonávaly, co jim poručil,“ vypráví Juan Braun. Nějakou dobu pak trávil dny učením se různých haitských rituálů.

Haitský šaman používal černou i bílou magii. K té černé měl postavený černý kříž prince temnoty. „Bartolomeu řekl, že posílí moji psychiku, abych mohl léčit, a naučil mne různé rituály. Od té doby mám u sebe stále několik předmětů, které mne chrání. Denně ráno vyměním vodu u sochy, kterou mám doma, a udělám devět křížů na jejím čele. Představuji si jen milé věci, které mne ten den potkají. Na ochranu nosím na krku dva drápy lva, takže na mne nikdo nemůže zaútočit,“ líčí »vyučený« šaman.

ČERNÁ MAGIE
Na otázku, zda někdy použil také černou magii, odpovídá, že vlastně jen u dvou lidí, kteří jej zradili. „Nevím, jestli to bylo mým přičiněním, ale oba do roka vážně onemocněli. Radši lidi zkouším léčit, předem jim říkám, že nic neslibuji, ale budu pro ně dělat rituály.“ Mimochodem, od haitského šamana dostal také buben na vyvolávání duchů, který má ve svém pražském bytě.

Juan ukazuje SMS, která zní doslova: »Boj s drakem vyhran. Rakovinove markry na nule... Kacenka.« Vysvětluje, že je to známá, která už trpěla metastázami. „Dal jsem si její fotografi i doma na oči a dělal jsem rituály voodoo. Nevím, zda jsem to byl já, kdo pomohl, ale v každém případě jsem rád, že rakovina ustoupila. Podobně jsem léčil na dálku v Argentině vnuka jedné mé známé, také jeho leukemie se ztratila. Může to být náhoda, ale také nemusí,“ krčí rameny.

TANČÍ I PÍŠE
uan je ale šamanem jen okrajově, v Praze působí jako propagátor Jižní Ameriky a zvlášť Argentiny, objevuje se i v televizních debatách. Před lety učil na slavné Harvardské univerzitě speciální komunikaci, je prezidentem klubu Novináři bez hranic. Umí skvěle tancovat tango, píše romány, z nichž ten poslední (a zřejmě kontroverzní) o Evitě zanedlouho vyjde v Buenos Aires. A ať už si o jeho schopnostech každý myslí, co chce, setkání s ním je v každém případě zážitek