Největší město

Nese stejný název jako celý ostrov a nemůžete jej minout. To proto, že na Skopelosu není letiště. Obvykle se tak přistává na sousedním Skiathosu a odtud se busem a trajektem (rychloloď pluje zhruba 50 minut) pokračuje do romantického přístavu, v němž žije cca 1500 obyvatel, tedy téměř třetina všech ostrovanů.

Skopelos
Autor: scom, archiv

Nejkrásnější pláž

Podle návštěvníků, kteří se o své zážitky dělí na sociálních sítích, je nejhezčí pláží Agios Ioannis ležící na severovýchodním pobřeží. Druhou v  pořadí je pláž Panormos na jihozápadě, u ní se nachází hned několik hotelů, taveren apod. Jen o pár kilometrů výše pak objevíte třetí v pořadí - pláž Kastani. Kdo by toužil po písku, může za zhruba dvacet minut dojít na pláž Milia.

Pláž Agios Ioannis
Autor: scom, archiv

Nejoblíbenější kaplička

Pokud chcete vidět, kde si zaskočená Meryl Streep vzala Pierce Brosnana, vydejte se na severovýchod. Právě tady se nachází skála, spousta schodů a na vrchu kaple. Místo je to kouzelné a výhled romantický, takže filmařům odpustíte i ten drobný podvod. Totiž – objekt je tak malý, že záběry interiéru pocházejí z jiného místa.

Kaplička z filmu Mamma Mia
Autor: scom, archiv

Nejhezčí klášter

Krása je samozřejmě subjektivní, ale turisté za nejhezčí označují klášter Tachiarches na severu Skopelosu. Pokud si ale pronajmete motorku nebo auto, objevíte na tomto mimořádně zeleném ostrově (podle některých pramenů je dokonce nejzalesněnější v celém Řecku) mnoho dalších církevních objektů, kde jsou návštěvníci vítání.

Nejslavnější borovice

Pokud chcete vidět borovice, pod kterými si udělali piknik tři potenciální otcové (Brosnan, Firth, Skarskard) se svou dcerou v  podání Amandy Seyfried, vypravte se k výběžku Amarantos na samém jihu ostrova.

Video
Video se připravuje ...

Mamma Mia! Trailer k filmu (2008) Youtube/MovieclipsTrailerVault

Nejvyšší hora

Delphi ční do výšky 680 metrů, nejlépe se k ní dostanete po silnici spojující Skopelos a Neo Klima. Vyplatí se sledovat cedule Sendoukia či Sentoukia, které vás navedou k  takzvaným pirátským hrobům, vytesaným do skály. K nim je to lesní cestou pěšky zhruba dvacet minut.

Nejteplejší měsíce

Nejvýše teploty šplhají v červenci a srpnu, kdy se pohybují kolem třicítky, ještě v  září bývá kolem 26–28 stupňů, což platí i o červnu. Na samém začátku letní sezony je ale potřeba počítat s  teplotou moře kolem 21 stupňů, zatímco od července minimálně do půlky září má cca 24 stupňů.

Mamma Mia 2

Muzikál, který měl premiéru v roce 2008, vydělal bezmála dvě miliardy korun. A tak se letos 20. července dočkáme pokračování, kde se prolínají dvě časové linie. Jednak sledujeme příběh těhotné dcery, která je na vše sama, především se ale děj vrací do minulosti, kdy její bezstarostná matka otěhotněla s jedním ze tří tehdejších milenců...

Video
Video se připravuje ...

Velkolepý letní hit Mamma Mia! podruhé, co nás čeká odhaluje první trailer. Universal Pictures, INT

Fotogalerie
10 fotografií