Navíc, zůstat na jednom místě by ve zdejší zvlněné krajině plné výhledů na malebné vinice, kvetoucí sady a hluboké lesy byla prostě škoda. Poradíme kudy jet, abyste si zaručeně pochutnali.

Dortový ráj

V malé obci Badersdorfu na kraji lesa nedaleko hranic s Maďarskem je dortový ráj. Aloisia Bischofová ve 49 letech praštila s prací a rozjela malou svatební pekárnu. Dnes jí je sedmdesát a její svatební dorty a cukroví jsou vyhlášené po celém Rakousku.

Především díky obrovské kreativitě při zdobení a poctivým receptům, ve kterých se na nějakou tu kalorii příliš nehledí. Ale i díky dortové kuchařce, kterou vydala. Rodinná firma se rychle rozrostla a Aloisia si vedle provozovny otevřela i malé svatební muzeum a cukrárnu pro kolemjdoucí a cyklisty, kde můžete vzorky z jejích 60 druhů pečiva ochutnat. Jmenuje se Aloisia’s Mehlspeiskuchl & Kaffeestub'n a cyklisté tu staví rádi i kvůli tomu, že se nachází v kopcovité krajině, kde se něčemu na zub odolává o to hůř.

Zakázaný Uhudler

Tajemné víno, které omamně voní po lesních jahodách a nikde jinde se pěstovat nesmí. Kdo by tuto burgenlandskou specialitu nechtěl ochutnat. Jenže kde, když i v místních obchodech ji seženete jen těžko? Musíte přestat pátrat po klasických vinárnách (weinstube) a naučit se nové slovo - Uhudlerei.

To je totiž vinárna specializující se na tento druh vína. Třeba Uhudlerei Mirth v Eltendorfu je spojená s restaurací, kde z voňavého vína Uhudler dělají i polévku, omáčku pod maso nebo marmeládu na palačinky.

Největším skvostem je ale lehké a voňavé perlivé frizzante, které vyhrálo loni první místo jako nejlepší perlivé víno Rakouska. Podle vinaře Matthiasse Mirtha se skutečně nevyrábí z lesních jahůdek, ale ze speciálně vyšlechtěné odrůdy révy, která se pěstuje pouze v okolí obcí Güssing a Jennersdorf.

Původně se jedná o hybridní odrůdy dovezené před sto lety z Ameriky, kdy révokaz a plísně zničily téměř všechny vinohrady v Evropě. Tyto odrůdy ale choroby nenapadají a díky tomu je můžete pěstovat bez chemie. To se samozřejmě tradičním vinařům v okolí nelíbilo a vymohli si jeho zákaz stůj co stůj. Víno Uhudler prý zakázal vyrábět už Adolf Hitler a jeho zákaz platil až do roku 1992. Dnes má naopak Uhudler až do roku 2030 ochranu Evropské unie a nikde jinde se pěstovat nesmí.

Třešňové hody u Leithabergu

Vesnice v okolí hory Leithaberg, jako je Purbach, Jois nebo Breitenbrunn, jsou kromě vína vyhlášené i pěstováním třešní. V zahradách a vinicích jich tu ještě po druhé světové válce rostlo okolo 15 tisíc, dnes zhruba třetina. O zbývající stromy se starají především dobrovolníci. Dodnes tu ale najdete okolo původních vysokokmenných 15 odrůd, z nichž plody každé vypadají a chutnají jinak.

Celou škálu chutí odhalíte v obchodě Andrey Strohmayerové, která se o stromy stará, a z různých sort vyrábí marmelády, čatní, hořčici, šťávu, šumivé víno nebo pálenku. Najdete ho mezi starými vinařskými sklepy v Breitenbrunnu. V regionu se každoročně pořádá i třešňový festival.

Vesnické prosciutto

K výbornému vínu se nejlépe hodí výborná šunka. To si před pár lety řekl Hans Bauer a otevřel si v Pöttelsdorfu zvláštní podnik, kde si každou sobotu můžete tyto dvě laskominy koupit přímo ze dvora. Majitel vám ale otevře po objednání i v jiné dny. Obě pochoutky se vyrábí právě zde, ve dvoře. Specialitou šunkařství (říkat tomu řeznictví zkrátka nejde) je wulka-prosciutto, vzduchem sušená šunka v parmském stylu zrající 24 měsíců v moderní budově za 100 let starým selským dvorem.

Mezi červenými víny dominuje typická burgenlandská Frankovka, ale ochutnat tu můžete i Zweigelt nebo Cabernet Sauvignon. Bílá vína ve vinařství zastupuje Veltlín nebo Muškát.

Šéfkuchař z vinice

Obec Deutsch-Schützen na hranici s Maďarskem má čtyři ulice a asi 1000 obyvatel. Ve vinohradech nedaleko ní ale narazíte na více než desítku sklepů. Podnik rodiny Wachter-Wiesler s názvem Ratschen by přitom byla škoda přehlédnout. Kromě vinařství se tu totiž můžete i ubytovat a, co je nejdůležitější, výborně najíst.

Šéfkuchař Stefan Csar tu z lokálních surovin kouzlí jídla, která byste hledali spíš v luxusních restauracích v centru Vídně a ne mezi sady a vinicemi s lesem za zády. I proto se prašnou cestou, která sem vede, vydávají nejen místní, ale i skupiny turistů z Německa nebo Švýcarska a pořádají se tu someliérská školení.

Na jídlo se tu nespěchá, páruje se tu s vybranými víny vinařství a čtyřchodové menu k obědu je tu něco naprosto běžného. Navíc tu vaří vše převážně z lokálních a tradičních surovin ale netradičními postupy. I proto místní kuchyni vysoce oceňuje francouzský restaurační průvodce Gault-Millau nebo rakouský Falstaff.

Noc v hotelu vyjde jako last minute u moře

Hotel Reiters Reserve v Bad Tatzmannsdorfu je přesně to místo, kde si můžete dokonale odpočinout od všeho a vyčistit si hlavu. Pokud na to ovšem máte, protože jedna noc tu vyjde podobně jako last minute k moři.

Tento pětihvězdičkový hotel byl desetkrát oceněn jako nejlepší wellness hotel v Rakousku. Je rozdělen na křídlo jen pro dospělé a na křídlo pro rodiny s dětmi, najdete tu rozsáhlé 27 jamkové golfové hřiště a 120 hektarů přírody, kam můžete vyrazit v sedle majestátních koní lipicánů, pěšky nebo v kočáře.

Hotel je také jedna z mála soukromých stájí, kde se tyto koně chovají. V rámci pobytu máte přístup i do termálních lázní na ploše větší než fotbalové hřiště nebo do minizoo se 400 zvířaty. A samozřejmě i jídlo je tu na patřičné výši. Francouzský průvodce Gault-Millau zdejšího šéfkuchaře dekoroval třemi kuchařskými čepicemi a 17 body z 20 možných.