Pokud jste o tomto třímiliónovém sultanátu ještě neslyšeli, jistě budete znát jeho tři sousedy: Saudskou Arábii, Jemen a především Spojené arabské emiráty. Většinu Ománu pokrývá poušť, romantický nádech mu ale dodávají oázy, jezírka a vodopády.

Autor: CK Fischer
Omán je, stejně jako například Spojené arabské emiráty, blízkou exotikou. Let pohodlným moderním letadlem s multimediální výbavou do něj zabere jen osm hodin, s jedním přestupem v Dubaji. Najdete tu světové hotelové řetězce s dokonalým servisem. A především, nádherné bělostné pláže, které vytvoří nezapomenutelnou kulisu vaší dovolené. K nejpopulárnějším patří Ad Dahariz, překrásná písečná pláž v oblasti Salalah. Za návštěvu stojí i pláž Shuwaymiyah, u níž můžete pozorovat delfíny a želvy.

Autor: CK Fischer

A co dělat mimo pláže? V Ománu si můžete vyzkoušet život pouštních beduínů, projet se na velbloudech, prozkoumávat jeskyně a podnikat celou řadu výletů. „A také nakupovat, především na místních bazarech, kterým se říká souky. I proto se vám bude hodit, že na osobu můžete mít s sebou až 20 kg zavazadel bez jakéhokoli příplatku,“ říká Jan Osúch z CK FISCHER.

Autor: CK Fischer

Během dovolené doporučujeme také důkladně prozkoumat město Salalah jedno z hlavních středisek v jižní části Ománu. Má nádherné přírodní scenérie, ale především si tu užijete ten pravý Orient. Věděli jste například, že se Salalah říká „město parfémů“? Zkrátka vůní tu poznáte na tisíce.

A pokud budete chtít objevovat i podmořský svět, například u města Mirbat můžete při potápění mezi korály vidět dva velké potopené vraky.