Legrad byl kdysi významným centrem v Chorvatsku, po rozpadu Rakouska-Uherska před sto lety se však kvůli novým hranicím ocitl na vedlejší koleji a neustále upadá. Správní obvod, nazývaný v Chorvatsku opčina, se stejnojmenným správním střediskem je obklopený zelenými poli a lesy a leží nedaleko hranic s Maďarskem. V současnosti zde žije asi 2250 obyvatel, což je polovina toho, což před 70 lety.

Legrad se proto rozhodl nabídnout k prodeji 19 prázdných domů a opuštěných stavenišť za cenu jedné kuny. Domy jsou ale v různém stavu. Některé jsou polorozpadlé, chybí jim okna a dveře a stěny pokrývá plíseň.

Nabídka má však i své podmínky. Nový majitel, jednotlivec nebo pár, musí být finančně solventní a nesmí mu být více než 40 let. Musí se také zavázat, že zde zůstane nejméně 15 let.

Starosta Ivan Sabolić uvedl, že nabídka přilákala i zájem v zahraničí. Dotazy na domy přišly z Ruska, Ukrajiny, Turecka, Argentiny nebo Kolumbie. Imigrace je však v Chorvatsku složitá, takže Legrad se zatím zaměřil na místní. Nově příchozím nabízí i pracovní příležitosti v potravinářském, dřevozpracujícím a kovozpracujícím průmyslu.

Šok na Chorvatské pláži: Dvoumetrový žralok plaval přímo u pobřeží Korčuly!
Autor: Twitter
Fotogalerie
26 fotografií