Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tenistka Karolína Plíšková po návratu z grandslamu v Roland Garros: Vybrala balík pro Jiříka s SMA!

Autor: jel - 
13. června 2021
05:43

Bývalé světové tenisové jedničce Karolíně Plíškové se v posledních letech na grandslamovém turnaji Roland Garros příliš nedaří. Stejně jako loni vypadla už v druhém kole. Hned po návratu se však pustila do záslužné činnosti a pořádala charitativní turnaj pro malého Jiříka, který trpí spinální svalovou atrofií. Chlapeček jako páté dítě v České republice dostal začátkem roku zázračný lék Zolgensma, díky němuž se jeho stav zlepšuje.

Jiřík minulý týden oslavil už druhé narozeniny, díky léčbě dokázal sám sfouknout svíčky na dortu, a dokonce u toho stál na vlastních nožičkách, ač opřený o stolek. „Vážím si každého tohoto zázraku! V těchto chvílích si nejvíce uvědomujeme jak je SMA zákeřná. Nebýt léčby, tyto narozeniny už bych pravděpodobně oslavil ve velmi vážném stavu, nebo je dokonce neoslavil vůbec,“ uvedli rodiče na stránkách věnovaných chlapci.

Přestože se stav malého klučiny postupně zlepšuje, není to zadarmo. Po podání léků musí Jiřík pravidelně cvičit a jezdit na různá vyšetření. Rodiče se mu tom snaží pomoci, jak je to jen nejvíce možné, a tak mu doma dokonce staví speciální rehabilitační místnost. Léčba i tak vyjde rodinu opravdu draho.

Charitativní turnaj

Pomoci rodině se rozhodla i česká tenistka Karolína Plíšková, která po návratu z ne zcela vyvedeného granslamu uspořádala pro chlapečka charitativní turnaj. Na podporu Jiříka se vybralo 100 tisíc korun a rodina si užila hezké odpoledne. Setkali se se známými osobnostmi a Jiříkova bratra tenistka dokonce učila hrát. „Bráška po lekci tenisu nemluví od té doby o ničem jiném. Asi všichni uhodnete, čím se teď chce stát, až bude veliký,“ napsali rodiče v příspěvku na facebooku.

V něm také poděkovali bývalé světové jedničce za zájem o chlapečkův příběh, vybrané peníze i hezké odpoledne. „Dnes jsem měl tu čest osobně se setkat s úžasnou Karolínou Plíškovou. Tímto ještě jednou děkuji Vám i Michalu Hrdličkovi za pozvání, za zájem o můj příběh, za příjemné popovídání a v neposlední řadě za obrovskou podporu!“ Na závěr dodali, že se jedná o nezapomenutelný zážitek. 

Video  Jiřík s SMA po podání nejdražšího léku světa chodí s chodítkem: Chce být jako zdravé děti, říkají rodiče  - Facebook Jiříku, nepřestávej se SMÁt
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině