Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V šumperském babyboxu našli čtyřměsíčního Vítka: Měl kapuci s oušky a modrý dudlíček

Autor: ČTK - 
11. června 2021
10:38

Do babyboxu v šumperské nemocnici dnes ráno někdo odložil čtyřměsíčního zdravého chlapce. Dítě bylo v pořádku a mělo u sebe i rodný list, informovali dnes ČTK zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess a mluvčí nemocnice Hana Hanke. Chlapec zatím zůstává v péči lékařů, o dalším postupu rozhodnou sociální pracovníci.

Čtyřměsíční Vítek byl uložen do prostor babyboxu dnes v 07:20. „Byl oblečený v šedém plyšovém overalu s kapucí opatřenou oušky, v puse měl modrý dudlík. Rodiče nechali u Víta mimo jiné rodný list a očkovací průkaz," uvedl zakladatel babyboxů. Upřesnil, že na prvním záběru kamery snímající interiér babyboxu jsou zřetelné dva páry nohou, mužské a ženské. „Soudím tedy, že rozhodnutí odložit děťátko udělali maminka a tatínek společně," doplnil.

Chlapeček je podle zástupců nemocnice v pořádku a těší se dobrému zdraví. „Dítě zůstane zatím u nás v nemocnici, budeme kontaktovat sociální odbor, který si vše převezme na starost," doplnila mluvčí nemocnice. Dodala, že jde o čtvrté dítě odložené v šumperském babyboxu od roku 2009, celkově jde v historií babyboxů o 220. odložené dítě v pořadí, doplnil Ludvík Hess.

V Olomouckém kraji nejde o první případ, kdy bylo do speciální schránky odloženo starší dítě. V září 2012 v babyboxu olomoucké fakultní nemocnice našli zdravotníci zhruba půlročního chlapce. Dítě bylo v pořádku, bez známek fyzického strádání.

V babyboxu personál novorozeneckého oddělení tehdy nenašel žádné doklady ani dopis, který by odkazoval na chlapcovu totožnost. Sociální oddělení nemocnice o nálezu chlapce informovalo orgán sociálně právní ochrany dětí Magistrátu města Olomouce a policii. Magistrát se v takových případech stává opatrovníkem a žádá soud o rozhodnutí o dalším umístění dítěte, pokud bude jeho zdravotní stav bezproblémový.

V celém Česku bylo do babyboxů uloženo dosud 101 chlapců a 119 dívek. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi