1) Nakupujte včas

Zájezdy typu First minute vám ušetří až 15 % oproti katalogové ceně. Děti pak často mají zájezd zcela zdarma. Navíc obvykle platíte jen zálohu a můžete si tak náklady lépe rozvrhnout. Stejně tak se vám vyplatí včasný nákup letenek on-line a zabookování hotelu na místě, pokud se hodláte vypravit na vlastní pěst.

2) Pojistěte se

Pojištění do zahraniční není zbytečnost. Hospitalizace nebo nemoc se vám může pěkně prodražit. Pojistit storno zájezdu nebo kufry se také vyplatí. Přesně v tomhle pořadí totiž klienti žádají pojistné plnění nejvíc.

3) Bez karty ani ránu

Brát si velké sumy do zahraničí nebo směňovat hotovost v zahraničí není výhodné. Například z Egypta měnu nemůžete vyvézt a hotovost je lákadlem pro zloděje. Plaťte co nejvíc kartou a v bankomatech vybírejte jen tolik, kolik potřebujete. Banky doporučují mít sebou jednu kartu kreditní a jednu debetní. Nejvíc se platí kartami Visa.

4) Vsaďte na internet

Sledujte internetové servery s aktuálními nabídkami a slevami. Nákupem zájezdu přes internet ušetříte až 50 % z původní ceny. Pokud netoužíte přímo po konkrétním hotelu a místě, počkejte si na výhodný last minute.

5) Nebojte se all inclusive

Levná dovolená s all inclusive? Jděte do ní. Sebou už budete potřebovat jen pár drobných. Rychle si na místě spočítáte, že jídlo a pití v restauracích by vás přišlo dráž. Pokud přece jen pojedete na zájezd bez stravy, hlídejte si v restauracích tzv.happy hours. To je doba, kdy se podává jídlo s výraznou slevou.

6) Využijte duty free

Hodláte si vychutnávat dovolenou naplno s cigaretkou a douškem alkoholu? Kupte si zboží v letadle nebo na hraničních Duty free schopech. Ušetříte 20 % za DPH.

7) Jezděte v partě

Jedete-li autem, domluvte se s přáteli a vyrazte ve čtyřech. Stejně tak ubytování pro vás v apartmánu pro čtyři bude levnější. Také výlety na místě budou výhodnější pro skupinu.

8) Přibalte lékárničku, šitíčko a sekundové lepidlo

Kupovat drahé léky v destinaci se nevyplatí. Stejně tak nákup oblečení jen z nutnosti je zbytečná investice navíc. O novém lehátku nebo brýlích, které by stačilo jen slepit, ani nemluvě. Pár léků z domova, šití a sekundové lepidlo v kufru místo nezabere a pomůže.

9) Zásobte se filmy nebo baterkami

Pokud fotíte postaru, přibalte náhradní filmy. U digitálních fotoaparátů zase nezapomeňte na nabíječku baterek nebo náhradní baterky. To vše je v zahraničí až čtyřikrát dražší než u nás.

10) Ptejte se na cenu předem

To platí především u služeb taxi, ale také u neplánovaných výletů a jiných lákadel, které zprvu vypadají jako dárek a až pak si za ně místí řeknou nehoráznou sumu. V arabských zemích nezapomínejte o ceny smlouvat. Výrazně ušetříte.

Kam ještě se to letos vyplatí?

Jedničky sezony:

Chorvatsko

1286135:gallery:true:trueStálice mezi dovolenkovými destinacemi dostupná autem. Čisté moře s oblázkovými plážemi je ideální pro rodinnou dovolenou. Letos navíc naposledy bez eura, takže ceny jsou zde vpodstatě srovnatelné jako u nás.


1286093:gallery:true:trueBulharsko

Bulharsko si už stabilně drží příznivé ceny zájezdů, ale co letos potěší českého turistu nejvíc? Zboží a služby pro něj budou až o třetinu levnější než doma, což je dosavadní rekord.

Maďarsko

1286133:gallery:true:trueMaďarsku chybí oproti ostatním dovolenkovým destinacím jedna věc, a to moře. S přehledem jej ale nahradí jezero Balaton a navíc ceny ubytování, jídla i suvenýrů, pro vás budou oproti loňsku ještě příznivější.

Tunisko

1298696:gallery:true:trueHledáte nejlepší poměr mezi cenou a službami? Naleštěné pětihvěždičkové hotely v Tunisu čekají. Destinaci ublížilo tzv.Arabské jaro, ale pomalu se vrací do normálu. Pokud jste zanevřeli na Egypt, může být jeho skvělou náhradou.


Tipy s otazníkem:

Turecko

1298707:gallery:true:trueZájezdy do Turecka letos sice podražily, protože hoteliéři investovali do rekonstrukcí a all inclusive služeb, ale hodnota koruny oproti turecké liře stoupla. Vy si tak v destinaci pořídíte za méně peněz více zboží a můžete si ji náležitě vychutnat.

Řecko

1298706:gallery:true:trueŘecko zdražuje, přesto stále patří mezi nejlevnější. Klienti vyčkávají, co bude a zájezdy nekupují. Mají obavy. Nic jiného, než šestihodinové zpoždění letadla kvůli stávce, se vám ale podle cestovních kanceláří stát nemůže.

Eygpt

1298703:gallery:true:trueEgypt loni u českých turistů naprosto propadl. Letos se opět šplhá nahoru, ale zboží i služby v destinaci podražily. Ušetřit byste tak mohli na levných last minute zájezdech, protože hotely zrovna praskat ve švech nebudou.


Novinky:

Maroko

1298705:gallery:true:trueNovinka mezi luxusnějšími destinacemi za příznivou cenu. V posledních 12 letech se Maročané nesnaží o nic jiného, než upoutat turisty a daří se jim to.

Kapverdské ostrovy

Kapverdy
Autor: ing
Destinace pro méně náročné turisty. Přátelské ostrovy 500 km od senegalského Dakaru nabízejí poměrně vzdálenou exotiku za dobré ceny.