Krk, Rab a hlavně ostrov Pag, ale na druhou stranu nepatří k místům, kde se budete nudit. Přímořská krajina je na Kvarneru v bezprostřední blízkosti lesů a hor. Na jedné straně tak máte drsnou přírodu a na straně druhé tepající centra s hotely i pro náročnější turisty.

Úzký pás pobřeží ale nedovolil výstavbu gigantických moderních hotelů, proto jsou u pláží spíše menší zrekonstruované hotýlky nebo apartmány položené i vysoko nad mořem.

Ostrovní bohatství

To ale pořád není všechno, co tahle oblast turistům nabízí. Vydáte-li se pár kilometrů po moři, dostanete se na jeden z ostrovů, které jsou okolo pobřeží rozesety. Krk, Rab, Pag nebo Lošinj za návštěvu opravdu stojí, ať už pro jejich přírodní bohatství nebo čilý noční život (především Pag).

Fronty v přístavech

Pokud chcete cestovat trajektem na ostrovy v sobotu, kdy se střídají ubytovací turnusy, musíte počítat s frontami v přístavech. Čekat v řadě můžete i několik hodin, než se na trajekt dostanete. To se netýká jen prázdnin, ale také června a září. Pokud tedy můžete, vyhněte se cestování trajektem v sobotu!

FOTOSOUTĚŽ: Nejhezčí Češka na chorvatské pláži

Vyfoťte svou manželku, kamarádku, přítelkyni, sestru a pošlete ji do Blesku na adresu tip@blesk.cz s heslem Chorvatsko.

Fotky budeme zveřejňovat na internetových stránkách www.blesk.cz. Nejlepší snímky odměníme.

Tipy na výlet

Lázně Opatija

Většina míst Kvarnerské riviéry jsou stará věhlasná lázeňská střediska, sahající svou tradicí do druhé poloviny 19. století. Například Opatija, která byla prvními lázněmi na zdejším pobřeží, slaví 157. výročí udělení lázeňského statutu. Teď je to ale spíše moderní centrum s 12kilometrovou promenádou, která nadchne i náročnější turisty.

Přístav Pag

Město na stejnojmenném ostrově má jednu zvláštnost. Stojí tady vlastně města dvě. To jedno zničené boji se Zadarem, to druhé vystavěné až v roce 1443 v gotickém a místy renesančním stylu. Obyvatelé se totiž rozhodli místo oprav postavit město nové a vzniklo tak třeba náměstí s kostelem Nanebevzetí Panny Marie nebo Městská věž.

Ochutnejte

Pro gastronomickou návštěvu Kvarneru si zapište několik tipů: Vrbnická Žlahtina, kvarnerské krevety, jehněčí, šurlice, maruni a rabský dort. Vrbnická Žlahtina je známé místní bíle víno. Kvarnerské krevety jsou největší a nejlepší na celém Jadranu a jehněčí s ovčím sýrem je asi nejznámější kvarnerský pokrm. Šurlice z ostrova Krk jsou specifické těstoviny, které se používají jako příloha ke všem druhům gulášů nebo pokrmům z plodů moře. Ke všem oslavám na Pagu pak neodmyslitelně patří pečené kaštany – lovranské maruny a filigránský rabský dort. Dobrou chuť!

Zdroj: Chorvatské turistické sdružení

 

Speciální příručka vychází už 28. května 2012.
Autor: Blesk
O nejlevnějších trasách autem do Chorvatska se dozvíte už příští pondělí 28. 5. ve Speciální příručce Blesku.

Fotogalerie
7 fotografií