1. Bezpečí, jistota a cenová bomba

Chorvatsko je bezpečná, stabilní turistická destinace pro každého. Na pobřeží chorvatského Jadranu můžete prožít dovolenou v kempech, privátních apartmánech, bungalovech, hotelech až po luxusní pětihvězdičkové resorty.

2. Dopravní dostupnost

Letadlem vám stačí jen 70 minut a koupete se v moři. Nejen přímá letecká doprava z Prahy či Ostravy do Splitu je pohodlná; také spojení autem na Jadran se za posledních několik let zrychlilo díky novým úsekům dálnic.

3. Nádherné pláže a čisté moře

Podle nedávných průzkumů patří chorvatské pláže mezi vůbec nejčistší v Evropě. Pyšní se hned několika Modrými vlajkami, což je právě ocenění za čistotu pláží a přístavů.

4. Nedotčená příroda a zachovalé památky

Krása Plitvických jezer, historické památky Dubrovníku, Splitu, Šibeniku a mnohé další skvosty činí Chorvatsko turisticky přitažlivou zemí s člověkem nedotčenou přírodou.

5. Poslední rok před vstupem do Evropské unie

Vstupem Chorvatska do EU v příštím roce se do cen zájezdů promítne daň z přidané hodnoty, která letos ještě ceny neovlivňuje.

Fotosoutěž Blesk.cz: Nejhezčí Češka na chorvatské pláži

Vyfoťte svou manželku, kamarádku, přítelkyni, sestru a pošlete ji do Blesku na adresu tip@blesk.cz s heslem Chorvatsko.

Vyrážíme...

…autobusem

Autobusy Jadranexpres jezdí na trase: Praha – Brno – Zadar - Šibenik – Split – Omiš – Makarská – Gradac. Cena zpáteční jízdenky je 2000 Kč, linka jezdí v pátek–sobotu na Jadran a v sobotu–neděli zpět. Další informace včetně všech zastávek v ČR a Chorvatsku zjistíte na www.jadranexpres. cz. Jízdenky na autobusovou dopravu z České republiky do Chorvatska a zpět v podobných cenových relacích si můžete také rezervovat na některých internetových serverech jako Online BUS, Eurolines, Student Agency.

…vlakem

Cesta z České republiky (Prahy nebo Brna) do Chorvatska vlakem vyžaduje minimálně jeden přestup, a to ve Vídni. Odtud pak pojedete rychlíkem do Záhřebu. Pokud chcete jet až do Splitu, přeskočíte tady na vlak Intercity. Jízda do Záhřebu vám bude trvat nejméně 12 hodin a zaplatíte za ni 2510 Kč + 127 Kč za povinnou místenku.

…letadlem

Zpáteční letenka z Prahy do Záhřebu s Českými aeroliniemi vás bude stát okolo 5000 Kč. Z Prahy do Splitu poletíte se Smart Wings za cenu od 4900 Kč. Z Ostravy do Splitu je to možné se stejnou společností o stovku levněji, tedy od 4800 Kč. Jde ale o prázdninové linky, které jsou v provozu jen od června do září.

…autem

Jak se turisté do Chorvatska dostali vloni? Po silnici jich přicestovalo 93,5 %, letadlem 3,3 % a vlakem 0,9 %. Auta tedy jasně vedou. Z České republiky na chorvatské hranice vám bude cesta trvat okolo 10 hodin. Zaplatíte za ni podle druhu paliva a spotřeby cca 6500 Kč i s poplatky za placené úseky silnic a dálnic.

Důležitá telefonní čísla

Jednotné číslo tísňového volání
Jedinstveni broj za hitne službe 112

Policie/Policija 92

Hasiči/Vatrogasci 93

Zdravotnická záchranná služba/Hitna pomoć  94

Mořská záchranná služba/Služba traganja i spašavanja na moru 9155

Telefonní předvolba pro Chorvatsko je +385.

Chorvatsko je plně pokryto mobilní sítí, s roamingem tedy nebudete mít žádný
problém.

Základní  údaje:

Hlavní město: Záhřeb
Rozloha: 56 542 km2
Počet obyvatel: 4 290 612
Jazyk: chorvatština
Měna: kuna (100 lip)

Fotogalerie
5 fotografií