Rozhledna Růženka

Na Pastevním vrchu (402 m n. m.), který v minulosti sloužil jako vojenská pozorovatelna, byla v dubnu 2018 veřejnosti zpřístupněna rozhledna Růženka. Nachází se na východním okraji obce Růžová v Ústeckém kraji, jen nedaleko od Národního parku České Švýcarsko, který byl počátkem roku 2000 vyčleněn z Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce.

Betonová rozhledna Růženka za 2,5 milionů korun vyrostla na místě, kde dříve stál dřevěný vyhlídkový posed. Přes svou výšku - pouhých šest metrů - je z ní krásný kruhový výhled na saské stolové hory, jež se tyčí nad údolím Labe, a také na pískovcové skalní stěny v oblasti Pravčické brány nebo na Děčínský Sněžník.

Rozhledna v Janově

Od roku 2013 se turisté mohou pokochat výhledem na České Švýcarsko a tudíž i na Labské pískovce ze 40 metrů vysoké rozhledny s vyhlídkovou plošinou v 30 metrech, která se nachází poblíž obecního úřadu Janov, vesnice asi tři kilometry vzdálené od Hřenska v okrese Děčín. Pokud od ní budou návštěvníci pokračovat po žluté značce, dojdou do indiánské vesničky Rosehill v Hájenkách a do Divoké soutěsky řeky Kamenice, na níž je čeká projížďka po pramičkách.