Na kouzlu tohoto koutu Čech se podílí také lidová architektura a sakrální památky rozeseté po zdejší krajině. Při toulkách Českým Švýcarskem tak můžeme narazit na výklenkové kaple tesané přímo do skal, nezřídka osazené obrázky. Vznikaly v období baroka, kdy se zbožnost rozšířila z bran kostelů do celé krajiny. Ze země tak vyrostly křížky a kříže, v této oblasti často bohatě zdobené plechovými malovanými postavami obklopujícími Krista. Některé z kapliček jsou skutečně jedinečné, třeba kaple sv. Ignáce ve Všemilech vytesaná do skály patrně počátkem 19.století, naproti níž stojí pískovcová boží muka. Kaple je spojena s dramatickou epidemií neštovic a úplavice, která Všemily zasáhla v roce 1810. Její ústup byl spojen s prosebným procesím, které zdejší kněz uspořádal na svátek sv. Ignáce. Ten se stal od té doby pro místní dnem díkuvzdání a vděčnosti.

výklenková kaple s obrázkem Navštívení Panny Marie, Dolní Chřibská
Autor: foto poskytnuto Ústeckým krajem

Rostly tu ale i kostely velkých rozměrů, včetně opravdových chrámů, jako ten v Arnolticích, Růžové, Srbské Kamenici a v České Kamenici, kde najdete také poutní mariánskou kapli s ambity, kostel sv. Mikuláše v Mikulášovicích, kde mimo jiné stojí varhany s 3000 píšťal, či barokní kostel sv. Máří Magdalény v Krásné Lípě. Skutečným barokním klenotem je i nejseverněji položená loretánská kaple u nás, Loreta v Rumburku. Za její stavbou stálo přání šlechtice Antona Floriana, knížete z Lichtensteinu, přenést z Itálie na sever Čech sacrum posvátného místa. Do roku 1950 byla Loreta součástí kapucínského kláštera u sv. Vavřince, dnes je ve správě Římskokatolické farnosti – děkanství Rumburk. 

kostel sv. Máří Magdaleny, Krásná Lípa
Autor: foto poskytnuto Ústeckým krajem

V nebývalé míře tu lidé stavěli také křížové cesty – v oblasti zvané České Nizozemí (známější spíše jako Šluknovsko) je těch venkovních hned 14, což na tak malém území nemá v Česku obdobu. Důvodů je mnoho, ale tím hlavním je silný katolický vliv v oblasti obklopené protestanstvím. Na české straně zbylo jen málo evangelických kostelíků a většinou jsou z nich dnes rozvaliny, zato na saské straně člověk žasne nad „monumentální úsporností” evangelických chrámů zdobících každou druhou obec.

křížová cesta, Annaberg u Lobendavy
Autor: foto poskytnuto Ústeckým krajem

Více tipů na dovolenou, akce a výlety najdete na branadocech.cz.

Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny. Doporučujeme vám si před vlastní návštěvou jakéhokoliv turistického cíle ověřit jeho dostupnost u provozovatele. I přes veškerá omezení ale podzim v Česku nabízí nespočet možností procházek i výletů volnou přírodou. Turistické tipy hledejte na kudyznudy.cz nebo se rovnou přihlaste k odběru Newsletteru redakce Kudy z nudy a dostávejte výběr toho nejlepšího každý týden do e-mailu! Využijte stávající situaci i pro objevování míst, která se pyšní značkou kvality Q udělovanou Českým systémem kvality služeb.

Ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism.