Vzdoroval dlouho. Svoje 84. narozeniny ještě slavil na chalupě v Českém Švýcarsku, kde mu syn a muzikálový herec Honza Fiala (51) pořídil takovou domácí ošetřovnu nemocných. Pokoj s polohovací postelí a všemi vymoženostmi, které nemohoucí člověk potřebuje.

VIDEO: Limonádový devadesátník Fiala: Stýská se mu po Fialové!

Video
Video se připravuje ...

Limonádový devadesátník Fiala: Stýská se mu po Fialové! Mirka Dvořáková, Lukáš Červený

LDN byla nutnost

„Za žádnou cenu nechceme dát tátu do eldéenky, i když nám přestal úplně chodit. Na jednom křesle s kolečky ho dopravujeme na zahradu, na druhém na toaletu, kterou jsme mu museli i s koupelnou speciálně přestavět,“ informoval tehdy Honza. Nemocniční LDN se ale nakonec stejně stala nutností. „Lepší to nebude a život mě tu nebaví, tak je načase ho přestat žít. Pětadevadesát a dost,“ zdůrazňuje Fiala s tím, že je otrávený. Jenom čučí z postele na zeď a televizi, jinak je stále sám.

100 slavit nechce

Párkrát za den za ním přijde sestra a občas se ve dveřích objeví manželka a muzikálová herečka Věra Vlková (77) a jejich dva synové. „Je to ale už život na houby. Lepší by bylo nebýt. Že bych měl usilovat o 100 let? Dejte mi pokoj,“ zamumlal herec, kterému je navýsost jasné, že LDN je vězení na doživotí. „A to radši smrt,“ říká, i když si na personál vůbec nestěžuje.

Dort si stále přeje

Občas už ale i špatně vnímá a komunikuje a už ani telefonem moc nevládne. Dort k 95. narozeninám, které má 3. srpna, ale chce stejně jako gratulace.

Syn Honza: Sílu mu už dávají jenom vzpomínky

Největší radost k 95. narozeninám by mu udělala gratulace od kolegů. Podle syna Honzy Limonádníkovi dodávají nejvíc sil vzpomínky. „Rád si v duchu promítá filmy, ve kterých hrál, to je asi teď jeho největší náplň života,“ řekl před časem hercův syn Honza.

Kdo je Karel Fiala

Narodil se 3. srpna 1925 v Ostravě. Původně se vyučil kominíkem, jeho zájem o zpěv jej pak ale přivedl na Státní konzervatoř do Prahy. Poté dva roky působil v Národním divadle a od roku 1956 byl několik desetiletí jako tenor sólistou Hudebního divadla Karlín. Je filmový herec, operní, operetní a muzikálový pěvec, tenorista. V roce 2013 byl oceněn Cenou Thálie za celoživotní přínos v oboru muzikál. Je potřetí ženatý a má čtyři syny.

Jeho slavné filmy

Mezi jeho slavné filmy patří především Limonádový Joe aneb Koňská opera, Dalibor, Labakan a Dařbuján a Pandrhola. Zahrál si také epizodní role ve filmech Šíleně smutná princezna, Most u Remagenu, v inscenacích Na tý louce zelený, Orfeus v podsvětí a Amadeus.

VIDEO: Limonádový Joe: S manželkou se vůbec nepárá!

Video
Video se připravuje ...

Limonádový Joe: S manželkou se vůbec nepárá! Mirka Dvořáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
24 fotografií