Vyhlášena byla 19. března 1976 na ploše 1068,9 km2. Její nejvyšší hora Milešovka zaujala nejen Alexandra von Humboldta, který na její vrchol údajně několikrát provázel pruského krále, ale též řadu slavných spisovatelů, například německého básníka, prozaika, dramatika a politika Johanna Wolfganga Goetha nebo českého spisovatele, básníka, dramatika a překladatele Jaroslava Vrchlického.

Milešovka okouzlila i literáta, historika, kněze, zeměpisce, pedagoga a vlastence Bohuslava Balbína, který ji poctil titulem Královna Prostředních hor. Mířily na ni též kroky lázeňských hostů z Teplic, kteří museli překonat strmé svahy s původními bučinami, jilmy, javory, jeřáby a lípami, aby mohli přespat v chýších z větví a mechu a ráno sledovat neopakovatelný východ slunce.

Vyhynula zde nádherná orchidej

Až do druhé poloviny 19. století se v Českém středohoří dařilo vzácné květině zvané jazýček kozí. Jde o dnes zřejmě kvůli nebývalému zájmu sběratelů vyhynulou, jednu z nejkrásnějších evropských orchidejí, která oslňovala kombinací barev žluté a nachové.

Součástí oblasti je pět národních přírodních rezervací. Jmenujme třeba Lovoš, horu s nadmořskou výškou 570 metrů nedaleko města Lovosice, a masiv Oblík, na němž roste řada chráněných druhů, například koniklec, divizna nebo modřenec, z živočichů se stal domovem dudka chocholatého či strnada zahradního. Další z nich je již zmíněná Milešovka.

Naučné stezky i zříceniny hradů

Turisté si mohou vybrat z několika naučných stezek. Trasa Cesta přátelství představuje sochařská díla českých a německých umělců. Naučná stezka Bedřicha Smetany se zaměřuje na poslední roky života tohoto světoznámého hudebního skladatele, který je strávil v myslivně svého zetě. Za zhlédnutí stojí také zříceniny hradů Oltářík a Kostomlaty pod Milešovkou.

Naučná stezka skřítka Hrobčíka s mýtinkou fantazie, dva kilometry dlouhá pohádková trasa, děti pobaví různými atrakcemi, houpačkami, skluzavkami, lanovkou či poučným dinokoutkem. Trasa Raná - tříhrbý čedičový velbloud v Lounském středohoří je tři kilometry dlouhá a vede z obce Raná na stejnojmennou čedičovou horu s třemi vrcholy. Ty jsou rájem brouků a motýlů, kteří se zabydleli mimo jiné v botanicky cenné trávě, která pochází z doby ledové. V Rané si užijí i milovníci létání, mohou se přihlásit do některého z kurzů.