Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

10 tipů na výlet do přírody: Dechberoucí křížová cesta, romantické rybníky i Andělská Hora

/
  • Vyrazte na výlet do podzimní přírody.
    8. října 2020 ● 16:59

    Karanténní omezení nepřejí návštěvám nejrůznějších organizovaných akcí či programům, které se konají pod střechou. Přesto můžete o víkendu vyrazit na výlet, ideálně do přírody, kde nemusíte mít roušku ani si hlídat židli. Vyzkoušejte některý z našich tipů, které jsme připravili ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Počasí 10. a 11. října  bude zamračené, v sobotu čekejte déšť, teploty kolem 15 stupňů. Daší tipy na výlety najdete ZDE nebo ZDE.

  • 1.

    Nádherný výhled z Tetína

    Podle legendy hradiště Tetín na skalním ostrohu nad Berounkou v dávných časech založila jedna z tří dcer mýtického vévody Krok Teta, která uměla hovořit s duchy. Místo nedaleko Prahy je hluboce spojeno s českou historií, protože právě zde měla rukou vraha zemřít babička sv. Václava Ludmila. Zřícenina dnes nabízí jeden z nejhezčích výhledů na údolí řeky Berounky vůbec. Průvodcovská služba na Tetíně funguje o víkendech mezi 10. a 18. hodinou.

    Z Tetína je úchvatný pohled do údolí Berounky.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 2.

    Hořejší a Dolejší v Brdech

    Padrťské chovné rybníky jsou jedním z největších turistických lákadel středních Brd. Leží u města Strašice v Plzeňském kraji. Hořejší rybník má plochu 70 hektarů, Dolejší pak o třicet hektarů méně. Na jeho východní straně se rozkládá rašeliniště. Je to ráj pro nejen pro ryby, ale i hmyz, obojživelníky č plazy. Hnízdiště tu má ale například i orel mořský či čáp černý. Rybníky se nachází v místech, kde bývala střelnice, takže je tu nejrozsáhlejší území bez lesů v Brdech. Právě okolní krajina dává tomuto místu až pohádkové kouzlo. K rybníkům vede i cyklotrasa z nedaleké obce Míšov.

    Padrťské chovné rybníky jsou jedním z největších turistických lákadel středních Brd.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 3.

    Úchvatná Andělská Hora

    Poutním místem Karlovarska je Andělská Hora se zříceninou hradu a poutním kostelem Nejsvětější Trojice z roku 1712. Ze zříceniny je úchvatný pohled zejména na blízké Doupovské hory. Místo si oblíbil svého času i německý básník J. W. Goethe. Poblíž kostela stojí památná lípa, u níž kdysi vyvěrala studánka, jejíž voda prý zázračně léčila četné nemocné poutníky.

    Poutním místem Karlovarska je Andělská Hora se zříceninou hradu a poutním kostelem Nejsvětější Trojice.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 4.

    Včelín v Krušlově

    Největší vyřezávaný včelín v Česku je unikát, který není nikde k vidění. Včelí království vyřezal před desítkami let ze dřeva uznávaný včelař a řezbář Josef Mach (†86), který tam se svými včelami také žil. V pošumavském Krušlově za sebou zanechal mimořádné dílo lidové tvořivosti. Chátrající včelín před rozpadem zachránila skupina nadšenců, která se o včelí království stará. K vidění je zhruba 7 km od Volyně. Do konce října tu mají o víkendech otevřeno od 10 do 16 hodin.

    Vyřezávaný včelín včelího krále Josefa Macha (†86) se v Pošumaví stal legendou.
    Autor: Blesk:Vlaďka Hradská

  • 5.

    Monumentální křížová cesta

    Křížová cesta v Jiřetíně pod Jedlovou v Ústeckém kraji začíná na úpatí Křížové hory monumentálním schodištěm s kamennými sloupy. Původní dřevěnou kapli sv. Kříže na vrcholu kopce nahradila v 18. století kamenná stavba. Počátky poutního místa jsou spojeny s pověstmi o zázračném kříži. Modlitba u kříže vrátila v polovině 17. století zdraví Antonu Donthovi. V roce 2017 prošel areál nákladnou obnovou.

    Monumentální je křížová cesta v Jiřetíně pod Jedlovou.
    Autor: ceskesvycarsko.cz

  • 6.

    Na stolovou horu Ostaš

    Na stolovou horu Ostaš můžete vyrazit přímo z náměstí Police nad Metují v Královéhradeckém kraji. Hora sahá do výšky 700 m n. m., název je pravděpodobně odvozen od jména sv. Eustacha – patrona lovců. Na Ostaši se nachází dva skalní labyrinty – horní a dolní. Trasa Vás provede oběma a uviďte tak všechna zajímavá místa, která hora nabízí - například skalní věž Cikánka, skalní útvary Mohyla smrti, Čertovo auto, Zrádce, Krtičkova vyhlídka či sluj Českých bratří.

    Na stolovou horu Ostaš můžete vyrazit přímo z náměstí Police nad Metují.
    Autor: Foto policko.cz

  • 7.

    Pohádková alej

    Čert, bílá paní, ježibaba, hastrman a další pohádkové bytosti střeží Pohádkovou alej v Bystřici nad Pernštejnem na Vysočině. Alej je spojnicí mezi městem a kopcem Lužánky, cesta není nijak náročná. U každé sochy je QR kód, který prozradí úkol, jež je třeba splnit k získání princezny. Úkoly se často plní na překážkách dětského lanového parku, který je podél aleje z druhé strany cesty.

    Pohádková alej v Bystřici nad Pernštejnem na Vysočině ocení hlavně děti.
    Autor: info.bystricenp.cz

  • 8.

    Krutá legenda ze Sirotčího hrádku

    Je to lokalita s krásným výhledem na Pálavu na jižní Moravě, ale i pohnutou historií. Stačí vám přitom zdolat pěšky jen 1,5 km, přestože výstup vyžaduje určitou fyzičku, jde to i s kočárkem. V Klentnici, která leží asi 3 km od Mikulova, nechte auto na bezplatném parkovišti v jižní části obce. Od penzionu se vydáte po zelené turistické značce, která vás zavede k fotbalovému hřišti, od něj se pokračuje až po hrádek po červené. S kočárkem se dá dojet pod zříceninu. Podle legendy patřil hrádek templářskému řádu, na němž sídlil laskavý pan Čičos se svou ženou Růženou. Krátce před porodem prvního dítěte nereagoval na povolání do války. Zástupce řádu poté přijel, pokřtil syna jménem Orphanus (Sirotek – pozn. red.) a nechal pána Čičose a všechny obyvatele hradu popravit a hrad zapálit. Růženu ušetřil, ale té žalem puklo srdce. Sirotka si pak odvezl. Když se Orphanus po letech vrátil a dozvěděl se, co se stalo po jeho narození, zbláznil se.

    K Sirotčímu hrádku u Pálavy se váže krutá legenda.
    Autor: dobreclavi.cz

  • 9.

    Bájná hora Soláň

    Uprostřed hřebene Vsetínských vrchů ve Zlínském kraji se tyčí hora s 861 m n. m, které se také přezdívá vrch umělců a je jako stvořená pro podzimní výlet. Ideální start je od hotelu Čarták z Rožnova pod Radhoštěm. Čeká vás pětikilometrová nenáročná trasa, která vás provede naučnou stezkou s 10 zastaveními, kterým dominují sochy s krátkou pověstí ve valašském nářečí. Cestou se nezapomeňte zastavit ve Zbrašovských aragonitových jeskyních, které jsou unikátní svého druhu u nás.

    Uprostřed hřebene Vsetínských vrchů se tyčí hora Soláň.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 10.

    Weisshuhnův kanál

    Ideální tip na výlet pro milovníky přírody, kteří rádi omrknou i zajímavý technický unikát, je Weisshuhnův kanál u Hradce nad Moravicí v Moravskoslezském kraji. Unikátní dílo, dlouhé 3,5 kilometru nechal postavit v roce 1890 zakladatel žimrovických papíren, významný slezský podnikatel Karel Weisshuhn. Po kanále se do papíren přesouvalo dřevo až ze vzdálenosti 60 km. Voda zároveň poháněla turbíny na výrobu elektřiny. Kanál sloužil až do roku 1966. Papírenský vodní náhon nabízí příjemnou procházku, trasu lze po červené značce projet i na kole.

    Ideální tip na výlet pro milovníky přírody, kteří rádi omrknou i zajímavý technický unikát, je Weisshuhnův kanál u Hradce nad Moravicí.
    Autor: Foto Blesk - Michal Charbulák

  • 11.

    Vystoupejte na rozhlednu

    Ideální průvodce s tipy na výlety je bedekr Blesku s tipy na nejlepší výlety po Česku. Letos v něm najdete pozvánky na 111 nejkrásnějších rozhleden od Aše až po Beskydy. Součástí bedekru jsou navíc slevové kupony na nejrůznější atrakce a vstupy do památek, galerií, muzeí... V průvodci, který má 132 stránek, najdete informace o otevíracích dobách, cenách vstupenek, spoustu nádherných snímků včetně leteckých a dalších informací, které vám usnadní plánování výlet. Koupíte ho na stáncích za 69 Kč nebo ZDE

    Česko jako na dlani! Průvodce po nejkrásnějších rozhlednách právě v prodeji.
    Autor: Blesk

    Fotogalerie
    16 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Uživatel_5402054: Já bych byl spíš rád za tipy na místa, kam nejezdí tolik lidí. Jsou taková, každý rok se mi je podaří najít, ale je to rok od roku těžší. Nám s manželkou stačí jen spacáky a stan, které máme z https://armik.cz/ a vyrážíme na čundr. Procházky po lese, klid, ticho, pohoda, to je přesně to, co na naše pocuchané nervy z práce potřebujeme .

(14. 02. 2024 20:08)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy