Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

10+1 tip na výlet do přírody: Zázračné studánky, po stopách Hrabala i do Země Keltů

/
  • Neseďte doma, vyrazte do přírody.
    25. září 2020 ● 09:03

    Karanténní omezení nepřejí návštěvám nejrůznějších organizovaných akcí či programům, které se konají pod střechou. Přesto můžete o prodlouženém víkendu vyrazit na výlet, ideálně do přírody, kde nemusíte mít roušku ani si hlídat židli. Vyzkoušejte některý z našich tipů. Počasí o prodlouženém víkendu nebude sice nic moc, ale pamatujte, že není špatného počasí, jen špatně oblečených výletníků...

  • 1.

    Od Sněženek k Postřižinám

    Naučná stezka spisovatele Bohumila Hrabala, která vás provede jeho krajem, začíná u restaurace Hájenka v Kersku u Sadské, kde si můžete dát kance se šípkovou nebo se zelím. Mezi místy spojenými se životem a dílem spisovatele Bohumila Hrabala naleznete mimo zákoutí z filmu Slavnosti sněženek také minerální pramen nebo malý menhir. Připravte se na zhruba 15km trasu, která končí u pivovaru v Nymburce.

    Naučná stezka spisovatel Bohumila Hrabala začíná u restaurace Hájenka v Kersku.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism

  • 2.

    Hauswaldská kaple

    Nenáročný výlet, zhruba 6 km, začíná v obci Srní na Šumavě. Trasa vede podél 200 let starého Vchynicko-Tetovského kanálu, převážně lesem po zpevněné cestě jen s malým převýšením. Místo bývalé Hauswaldské kaple, která byla v roce 1958 kvůli vznikajícímu vojenskému prostoru odstřelena, je opředeno mnoha legendami. V písemných pramenech je popsán bezpočet zázraků, které se na tomto místě udály. Od zbytků kaple navazuje cesta na zážitkovou trasu okolo Kostelního vrchu, jsou zde lavičky k odpočinku a citáty z knih Karla Klostermanna na deskách. Cesta končí u plavebního kanálu.

    U Hauswaldské kaple vyvěrá údajně zázračný pramen.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism

  • 3.

    Území mokřadů

    Borecké tůně vyrostlo na vlhkých loukách u Stráže na Tachovsku. Čtyři menší a jednu velkou tůň doplňuje 17 metrů dlouhý povalový chodník a lavička určená k odpočinku a pohodlnému poslechu žab a ptáků. Pro ty ochránci přírody vybudovali z větví a kusů dřeva ptačník. Ten sousedí s broukovištěm a hadníkem, tedy líhništěm plazů s podzemním zimovištěm a kamennou zídkou. Turisty k lokalitě nasměruje od hlavní silnice mezi Borkem a Stráží šipka s mapou, poté i několik dalších směrovek. Pro motorizované je u lesa ve vzdálenosti asi 800 m od tůní vytvořeno místo pro zaparkování několika aut.

    Nový mokřad na Tachovsku: Naučné místo Borecké tůně.
    Autor: ČSOP

  • 4.

    Království zmenšenin

    Park Boheminium v Mariánských Lázních, láká na unikátní atrakci, nejmenší koně světa. Zdejší stádo tvoří trojice klisen, Kačenka (1), Fany (12) a její téměř dvouměsíční hříbě Sofie. Lichokopytníci, kteří narostli zhruba do velikosti německé dogy, se stylově pasou u modelů hradů, zámků a významných památek Česka. Těch je v celém parku 75, všechny v měřítku 1:25. Na tvorbě modelů se podílejí vězni z Horního Slavkova na Sokolovsku.

    Video
    Video se připravuje ...

    V mariánskolázeňském parku Boheminium se u zmenšenin prohánění minikoně. Romana Vébrová

  • 5.

    Ježíškova cesta

    Třináct zastavení s úkoly pro děti a povídáním o Ježíškovi a jeho pomocnících můžete projít po turistické stezce, která začíná za Božím Darem. Na výběr jsou dvě turistické trasy, jedna měří 13 km, druhá necelých šest, a pojdete se krásnou krajinou luk a božídarského rašeliniště.

    Ježíškova cesta na Božím Daru vás provede kouzelnou krajinou Božídarských rašelinišť.
    Autor: bozidar.cz

  • 6.

    Za historií do skanzenu

    V Krňovicích je skanzen, do kterého byly přeneseny lidové stavby z původních lokalit Královéhradecka a podhůří Orlických hor. K vidění jsou i obnovené nedochované původní domy. Celek doplňují ukázky dobových řemesel, strojů a pracovních nástrojů, sady původních a krajových odrůd, sušárny ovoce a další drobné objekty. Mnohé exponáty je možné si v rámci prohlídky vyzkoušet, jsou totiž funkční.

    V Krňovicích je skanzen, do kterého byly přeneseny lidové stavby z původních lokalit Královéhradecka a podhůří Orlických hor.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism

  • 7.

    Z Prýglu do Bitýšky

    Procházku kolem Brněnské přehrady si můžete užít trochu netradičně. Vodní nádrž Brno, zastarale též Kníničská přehrada, je rozlohou největší vodní dílo na řece Svratce a nabízí řadu turistických tras, na nichž se budete procházet sami. Tato není tak frekventovaná, přesto je pěkná a měří zhruba 14 km. Když se vydáte přes Sokolské koupaliště a letovisko Osada dorazíte přes přírodní rezervaci Krnovec až do Veverské Bitýšky.

    Od Brněnské přehrady se můžete vydat pěšky až do Veverské Bitýšky.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism

  • 8.

    Země Keltů

    Skanzen v Nasavrkách je rekonstrukcí keltského "města" z mladší doby železné, tj. z 2. až 1. stol. př. n. l. Na takovém sídlišti ve své době žilo několik set až tisíc obyvatel. Všechny velké stavby mají svoji předlohu v archeologických nálezech. K vidění jsou i řemeslné dílny a vše, co přibližuje život Keltů. Je jediným skanzenem svého druhu ve střední Evropě, který takto věrně zachycuje podobu keltského města.

    Zemi Keltů si můžete prohlédnout v Nasavrkách.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism

  • 9.

    Za romantikou na Lukov

    Hrad Lukov se nachází v jihozápadní části Hostýnských vrchů, asi 2 km nad obcí Lukov nedaleko Zlína. Svojí rozlohou se jedná o jeden z největších hradů na Moravě, nyní již rozsáhlou zříceninu gotického hradu se zachovalým pilířovým mostem a vstupní branou. Kolem hradu jsou k vidění skalní stěny zvané Králky, památný Valdštejnův dub či rybník Bezedník.

    Za romantikou vyrazte ke zřícenině hradu Lukov u Zlína.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism

  • 10.

    Oční studánka

    V přírodní rezervaci Svinec na Novojičínsku se nachází vydatný pramen s kvalitní vodou, pro kterou si chodí lidé ze širokého okolí. Legendy praví, že má zázračné účinky a její pití léčí lidem zrak. Je zde kaplička, vystavěná místními po druhé světové válce či jeskyně se sochou Panny Marie. Z rozcestí Skalky jižně od Nového Jičína si lze projít nenáročný okruh po úbočí vrchu Svinec i po jeho hřebeni, odkud jsou nádherné výhledy do okolí, například na protější vrch s hradem Starý Jičín.

    V přírodní rezervaci Svinec na Novojičínsku se nachází Oční studánka, vydatný pramen s kvalitní vodou.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism

  • 11.

    Lukami a lesem k nejvýchodnějšímu bodu Česka

    Půlkilometrová naučná stezka Přírodní rezervací Bukovec v Moravskoslezských Beskydech vás zavede k nejvýchodnějšímu místu České republiky. To je vyznačeno jak hraničním kamenem, tak pamětní deskou. Trasu si můžete zpestřit čtením celkem sedmi naučných tabulí, z kterých se dozvíte zajímavosti o Bukovci, o historii zdejšího kraje a o životě místních goralů nebo o chráněné rašelinné louce. Posvačit se dá na lavičkách, které cestou minete. Silnice z Bukovce k nejvýchodnějšímu bodu vede okolo někdejší státní hranice se Slovenskem, kde se můžete vyfotit s jednou nohou doma a se druhou v cizině.

    Naučná stezka Přírodní rezervací Bukovec v Moravskoslezských Beskydech měří půl kilometru. Fotografie je z jejích křtu.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism

  • 12.

    Vystoupejte na rozhlednu

    Ideální průvodce s tipy na výlety je bedekr Blesku s tipy na nejlepší výlety po Česku. Letos v něm najdete pozvánky na 111 nejkrásnějších rozhleden od Aše až po Beskydy. Součástí bedekru jsou navíc slevové kupony na nejrůznější atrakce a vstupy do památek, galerií, muzeí... V průvodci, který má 132 stránek, najdete informace o otevíracích dobách, cenách vstupenek, spoustu nádherných snímků včetně leteckých a dalších informací, které vám usnadní plánování výlet. Koupíte ho na stáncích za 69 Kč nebo ZDE

    Česko jako na dlani! Průvodce po nejkrásnějších rozhlednách právě v prodeji.
    Autor: Blesk

    Fotogalerie
    14 fotografií

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy