Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tipy na víkend: Švédové zase obsadí Brno, v Třeboni se zjeví Čochtan a kynologové prověří psy

/
  • Neseďte doma! Vyberte si některý z našich tipů a vyražte za zábavou a poznáním.
    13. srpna 2020 ● 16:59

    Pokud vás už sezení doma nebaví, vyberte si některý z našich tipů na víkend, které byly vypracovány ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Víkend 15. a 16. srpna bude letně parný, čekejte teploty kolem 30 stupňů a bouřky z vedra.

  • 1.

    Mistrovství kynologů

    Tento víkend proběhne jedna z největších sportovně-kynologických akcí u nás, mezinárodní kynologický festival CACIT v Dobříši. Více jak 400 kynologů z ČR, Slovenska, Srbska, Velké Británie a Rakouska bude soutěžit ve třech sportech: sportovní kynologii, canicrossu a obedience. Potrvá celý víkend a součástí je mnoho doprovodných akcí pro velké i malé.

    víkendové akce
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 2.

    Den Keltů

    Den oživlé historie a her se koná v sobotu od 13 hodin v Keltském skanzenu Jivjany. Čeká vás program na celé odpoledne. Seznámíte se s dobovými řemesly, zhlédnete klání válečníků a jiná vystoupení. Vaše ratolesti se budou moci účastnit velké keltsko-římské bitvy. Během akce bude hrát skupina Alison.

    víkendové akce
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 3.

    Jako na divokém západě

    Auta, motocykly, military, vojenská historie, zbraně, koně, western, rodeo, lifestyle, móda, sport, gastronomie to nabízí Friends Fest v Pardubicích. Nebude chybět spanilá jízda, přehlídka automobilů, rodeo aréna, western show a mnoho dalšího. Akce trvá celý víkend.

    víkendové akce
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 4.

    Akce na hradech a zámcích

    *hrad Bezděz – šermíři obsadí hrad po celý víkend. Předvedou obranu hradu, souboj muže proti muži, střelbu z dobových zbraní, středověkou kuchyni…

     

    *zámek Velké Březno - V půvabných interiérech zámku si můžete prohlédnout vázy s desítkami nejkrásnějších druhů mečíků.

     

    * zámek Hluboká nad Vltavou - do dob středověku, udatných rytířů a krásných dam se můžete od soboty až dokonce prázdnin přenést na zdejším kolbišti. Každý den od 15 hodin tu šermíři pořádají turnaje na koních.

     

    * Staré Hrady u Jičína - projít se můžete i dalšími pěti pohádkovými okruhy, kde čekají draci, skřítci, čarodějnice a další postavy. Připraven je i nový okruh – naučná cesta zámeckým pohádkovým sklepením.

     

    * zámek Jánský Vršek - součástí III. prohlídkového okruhu je nově zpřístupněna výstava s názvem Hračky za totáče aneb jak si hrály Husákovy děti.

     

    *zámek Buchlovice – tradiční prodejní výstava fuchsií se začíná a potrvá přes celé léto.  Sbírka fuchsií čítající více než 1400 druhů, starých i nových odrůd od šlechtitelů celého světa včetně slavných českých odrůd.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 5.

    Bedekr Blesku: Nejlepší výlety po Česku

    Ideální průvodce na léto je bedekr Blesku s tipy na nejlepší výlety po Česku. Letos v něm najdete pozvánky na 111 nejkrásnějších rozhleden od Aše až po Beskydy. Součástí bedekru jsou navíc slevové kupony na nejrůznější atrakce a vstupy do památek, galerií, muzeí... V průvodci, který má 132 stránek, najdete informace o otevíracích dobách, cenách vstupenek, spoustu nádherných snímků včetně leteckých a dalších informací, které vám usnadní plánování výlet. Koupíte ho na stáncích za 69 Kč nebo ZDE

    Nejlepší výlety po Česku
    Autor: Blesk

  • 6.

    Za vodníky a vílami

    Vodník Čochtan, rusalky, víly a další pohádkové bytosti se opět zjeví v sobotu od 10 hodin v Třeboni. Koná se tu každoroční velká sešlost s názvem Čochtanova Třeboň. Připraven je bohatý kulturní program. 

    víkendové akce
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 7.

    Jarmarky a festivaly

    *Liberec - Dobová tržnice nabídne i letos Liberecký jarmark, který trvá celý víkend. K vidění bude tradiční keramické a proutěné zboží, oděvy, dřevěné meče a loutky či šperky. V doprovodném programu se můžete těšit na rytíře na koních, kejklíře, dobovou hudbu i tance, divadélko pro děti, šerm apod.

    *Břeclav - Slavností rajčat v centru se uskuteční v sobotu od 10  hodin. Kromě velkého množství pochutin a specialit z rajčat se na Rajské Břeclavi můžete těšit na zajímavý a zábavný program.

    víkendové akce
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 8.

    Lipno Sport Fest

    Tradiční sporty jako volejbal, běh či plavání, ale i ty méně známé jako je například travní lyžování či v této době velmi populární workoutové zdolávání překážek si budete moci vyzkoušet na Lipně od soboty až do 22. srpna. Vše pod dohledem zkušených trenérů. Na akci zavítají i známí sportovci jako je veslař Václav Chlupa, fitness trenérka Hanka Kynychová, mistr světa v travním lyžování Jan Němec a paralympionik Arny Petráček. Součástí akce je bohatý doprovodný program.

    víkendové akce
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 9.

    Brno zase oblehnou Švédové

    Oblíbená slavnost, připomenutí úspěšné obrany Brna před dobyvačnými Švédy, se letos odehraje od pátku do neděle. V dopoledních hodinách v sobotu bude slavnostně odhalena nová socha jezuitského kněze Martina Středy, který sehrál při obraně Brna jednu z klíčových rolí. V letošním roce se s ohledem na bezpečnostní opatření neplánuje tradiční historická bitva, místo toho jsou připraveny historické průvody, koncert a komentované prohlídky.

    víkendové akce
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 10.

    Maraton hudby

    Brno se o víkendu opět promění v jedno velké hudební pódium. Desítky koncertů, vystoupení, happeningů a stovky účinkujících. Tak vypadá letošní pátý ročník festivalu Maraton hudby Brno. Na různých místech vystoupí jak méně známí pouliční muzikanti, tak i populární umělci, mezi nimi Katarína Knechtová nebo Jan Bendig.

    víkendové akce
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 11.

    Napoleonské dny

    Ve Slavkově u Brna se v sobotu v zámeckém parku od 14 hodin konají tradiční Napoleonské dny. Večerní bitva začne ve 21 hodin a vstup je za 50 Kč pro všechny. V hlavní roli knížete Lichtenštejna se představí milovník koní a herec Václav Vydra. Návštěvníci si mohou užít i empírový piknik krásných dam a pánů.

    víkendové akce
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 12.

    Vojenský den na Pánově

    Největší vojensko-historická akce na jižní Moravě se koná na bývalém vojenském cvičišti u Hodonína v sobotu od 9 do 17 hodin. Návštěvníci uvidí v akci více než 80 kusů vojenské techniky. Zájemci se v ní mohou i projet.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk - Hynek Zdeněk

  • 13.

    Templářské slavnosti

    Kejklíře, šermíře, žonglérská vystoupení, středověkou hudbu nebo kuchyni, jízdu na koni, ale i spoustu dalšího nabídne návštěvníkům další ročník Templářských slavností ve Vsetíně. Po roce se tak v sobotu opět Horní náměstí vrátí do časů středověkých templářů a okolí vsetínského zámku ožije nejen historií, ale i dětským smíchem nebo vůní kuchyně.

    víkendové akce
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 14.

    Projděte se v korunách stromů

    Ideální a navíc nezapomenutelnou procházkou na čerstvém vzduchu jsou procházky v korunách stromů. V Česku můžete do výšin vystoupat hned na pěti místech:

     

    *Stezka korunami stromů na Lipně – čeká vás tu 675 m dlouhá bezbariérová stezka, která vystoupá do výšky 40 m. Odměnou jsou neskutečné výhledy na Šumavu i vrcholky rakouských Alp. Zpáteční cestu si můžete zpestřit sešupem po tobogánu. Součástí je i rozlehlý areál dětského hřiště.

     

    *Stezka korunami stromů v Krkonoších – trasa dlouhá 1500 m vás vyvede na 45 m vysokou vyhlídkovou věž. Součástí je i unikátní naučné centrum, které se nachází v podzemí dřevěné rozhledny a představuje spletitý kořenový systém stromů.

     

    *Stezka v oblacích na Dolní Moravě – čeká vás tu cesta po dřevěné lávce v délce 710 metrů, po které vystoupáte do výšky 55 m. I tady se zpátky na zem můžete sklouznout stometrovým tobogánem.

     

    *Stezka Beskydské nebe v Trojanovicích - je dlouhá 1 800 metrů a specialitou je 85 m dlouhý vzdušný chodník, který poskytuje nezapomenutelný výhled.

     

    *Stezka Valašska na Pustevnách – nabízí 660 m dlouho trasu s nejvyšším bodem ve výšce 15 metrů

    Stezka u Lipna
    Autor: archiv Stezky

  • 15.

    Zvedněte kotvy!

    *Plavební sezona se obnovila i v Praze. Plout parníkem můžete po Vltavě historickým centrem metropole nebo se vydat až do zoo.

     

    *Lodě Máj, Racek, Jarmila a Hynek čekají na námořníky i na Máchově jezeře. Za několik desítek minut obkrouží „české moře“ s panoramatem Bezdězu a Máchova kraje.

     

    *Čilý lodní provoz je už také i na Brněnské přehradě. Hladinu brněnského Prýglu bude až do podzimu brázdit šest lodí. Svézt se mžete třeba k hradu Veveří, letošní novinkou je zastávka Sokolské koupaliště.

     

    *Klid a pohodu nabízí plavba po Baťově kanále na jižní Moravě. Z vodní cesty dlouhé 53 km je aktuálně vyčleněn jen závěrečný několikakilometrový úsek u slovenské Skalice. Zájemci si mohou pronajmout motorové čluny, obytná plavidla či plout na výletní lodi. K dispozici je 16 přístavů.

     

    *Turisty na přehradě Slezská Harta na severu Moravy vozí zbrusu nová elektroloď s příznačným jménem Harta. Je navíc jediná svého druhu u nás. Rychlost lodi je mezi 6 až 8 kilometry v hodině, a její maximální rychlost je 13 kilometrů. Loď projíždí všech pět přístavů: Leskovec nad Moravicí, Razová, Meziny, Nové Pláně a Roudno.

     

    *Další inspiraci najdete i ZDE

    Neseďte už doma a vyrazte ven! Zkuste některý z našich tipů na víkend.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 16.

    Letadla na dosah

    Letiště Václava Havla v Praze otevřelo na celé léto Runway Park. Nachází se bude přímo na letištní dráze 22 v bezprostřední blízkosti letadel, a nabízí tak neopakovatelný zážitek ze zákulisí mezinárodního letiště. Ve všední dny tu můžete obdivovat unikátní letištní techniku, o víkendech je připravený bohatý tematický program.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 17.

    Letní Matějská

    Tradiční Matějská pouť letos kvůli koronaviru skončila dříve, než se vůbec rozeběhla. Atrakce se teď na Výstaviště v Praze Holešovicích vrátily,otevřelo se tu Zábavné městečko. Mezi atrakcemi nebude chybět letošní česká novinka Joker, dráha Super Mouse, vyhlídkový řetízák Around The World a další atrakce, které tu zůstanou až do 6. září.

    Pouťové veselí si vůbec poprvé mohou nejen Pražané dopřát po celé léto, až do podzimu.
    Autor: Martin Přibyl, Martin Sekanina, KMG

  • 18.

    Prozkoumejte Tančící dům

    Před 30 lety, kdy Václav Havel poprvé vyřkl myšlenku, že na nároží Jiráskova nábřeží v Praze by měl stát kulturní dům, měla stavba Tančícího domu zaryté odpůrce přívržence. Nyní je už neodmyslitelnou součástí nábřeží a jak to v něm vypadá, si můžete prohlédnout od sklepa až po střechu. Prohlídka má osm částí, začíná ve druhém podzemním podlaží, kde je strojovna a končí na střeše, kde je nádherný výhled na metropoli. Okouknout můžete i hotelové pokoje a vnitroblokem se podívat na byt, kde Václav Havel léta žil. Možnost prohlídky je až do konce srpna. Více čtěte ZDE6381907:full:true:true

  • 19.

    Večerníček má narozeniny

    Pařezová chaloupka, kde bydlí Křemílek a Vochomůrka, Krtečkovo autíčko, bouda Maxipsa Fíka, podlý Trautenberk a rekvizity z dalších klasických pohádek, které vyprovází děti do hajan, si můžete prohlédnut v Galerii České televize v Praze na Kavčích Horách. Večerníček totiž slaví 55 let! Interaktivní výstava, kde si děti mohou vyzkoušet i dabování kreslených postaviček. Do galerie můžete zavítat až do května 2021. Více čtěte ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 20.

    Království minerálů

    První část budoucích přírodovědeckých sbírek se otevřela v Národním muzeu v Praze. V Sále minerálů můžete obdivovat na 4000 nejrůznějších kamenů a minerálů od mikroskopických zrn až po přes metr velké drúzy krystalů křemene, kalcitu, fluoritu či galenitu. Více čtěte ZDE

    Národní muzeum otevřelo novou expozici minerálů
    Autor: Národní muzeum

  • 21.

    Pohádkové řemeslné léto

    Šest neděl a šest různých řemesel našich předků uvidíte v Muzeu lidových staveb v Kouřimi. Většinu z nich si budete moci i vyzkoušet. Nejen pro nejmenší se budou číst pohádky o vybraných řemeslech. Tuto sobotu se dozvíte vše o malování na skle.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 22.

    Kde bydlely panenky?

    Jak se vařilo v kuchyňkách? Kam si panenky zvaly návštěvy a jak vypadaly jejich postýlky? To a mnohem víc vám přiblíží kouzelná výstava historických hraček v Muzeu Mnichova Hradiště. K vidění budou dětské pokojíčky a hračky z přelomu 19. a 20. století, kdy se pod vlivem průmyslové revoluce nebývale rozvíjela i výroba hraček. Výstava je přístupná od soboty do 30. srpna.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 23.

    Království zmenšenin

    Království zmenšenin, park Boheminium v Mariánských Lázních, láká na unikátní atrakci, nejmenší koně světa. Zdejší stádo tvoří trojice klisen, Kačenka (1), Fany (12) a její téměř dvouměsíční hříbě Sofie. Lichokopytníci, kteří narostli zhruba do velikosti německé dogy, se stylově pasou u modelů hradů, zámků a významných památek Česka. Těch je v celém parku 75, všechny v měřítku 1:25. Na tvorbě modelů se podílejí vězni z Horního Slavkova na Sokolovsku. Více čtěte ZDE

  • 24.

    Muzeum Čtyřlístku

    Muzeum Čtyřlístku, jediné komiksové muzeum u nás se nachází v Zámku Doksy. Legendární Fifinku, Pinďu, Bobíka a Myšpulína tu najdete v životní velikosti. Můžete si zaboxovat v Bobíkově tělocvičně, podívat se na pohádku a k tomu se dozvíte, jak se takový komiks tvoří. Zámek navíc nabízí i nový historický prohlídkový okruh je plný interaktivních prvků a dětem se bude líbit i Labyrint strašidelných pohádek.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 25.

    Dílničky i lezení v Českém ráji

    Muzeum Českého ráje v Turnově na Semilsku změnilo kvůli koronaviru plán výstav a letní program se rozhodlo zaměřit hlavně na rodiny s dětmi. Každý týden je tak v areálu muzea připraven zábavný den s mineralogem a také třeba lezecké čtvrtky. V Kamenářském domě je denně otevřená výtvarná dílna, na Dlaskově statku otvírají každou sobotu dílny, věnované zpracování textilu, v neděli hrají divadlo.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 26.

    Neprakta na Kozlu

    Průřez tvorbou neobyčejně výkonného humoristy Jiřího Wintera – Neprakty (†87) představuje výstava v jízdárně zámku Kozel na Plzeňsku. Neprakta je jako autor více než 35 tisíc kreslených vtipů zapsaný i v Guinessově knize rekordů. Návštěvníci shlédnou nejen jeho kresby, jakými jsou různá strašidla, například Radouš z nedalekého hradu Radyně, draci, rytíři, ale také část kreslířovy antropologické sbírky z depozitáře Národního muzea. Neprakta byl i nadšeným antropologem. Výstava trvá to do 30. srpna. Více čtěte ZDE

    Autor: 

  • 27.

    Digitální hřiště

    Světelné a zvukové experimenty, interaktivní videoinstalace, kde se pohyb prolíná s virtuálními světy, laserové prolézačky, hry s UV světlem nebo obrovské světelné Člověče, nezlob se! DEPO2015 v Plzni nabízí do 23. srpna na ploše téměř 800 m2 interaktivní výstavu BLIK BLIK - Digitální hřiště. Na 14 instalacích si můžete vyzkoušet hru světla a zvuků.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 28.

    Giganti na Lipně

    Po dvou letech se na Lipno vrací putovní výstava s názvem Giganti doby ledové, která ukazuje realistické modely pravěkých tvorů v životních velikostech. V Černé v Pošumaví bude k vidění 18 vyhynulých tvorů z doby ledové z různých koutů světa včetně 4 nových koster. Uvidíte srstnatého nosorožce, šavlozubého tygra, veledaňka bojujícího o život se skupinou hyen, lva útočícího na prakoně nebo scénu mamuta, který se dostal do spárů lovců. Výstava je tu po celé prázdniny.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 29.

    Kosktohrátky na Špilberku

    Model brněnského hradu, auta, letadla i vláčky sestavené z kostek Lega představuje Muzeum města Brna na Špilberku. Mezi dalšími exponáty jsou osobní, závodní i nákladní auta, motocykly, jeřáby, bagry a stavební stroje, letadla, vrtulníky, ale i nádraží nebo hasičská a policejní stanice. Nejpočetnější jsou vláčky, je jich několik desítek a jezdí po dvou kolejištích. Výstava Kostkohrádky potrvá do 30. srpna.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 30.

    Místo veletrhů sportoviště

    Ta pravá olympiáda se letos sice neuskuteční, ale sedět doma přesto nemusíte. Na brněnském výstavišti si až do konce prázdnin si můžete vyzkoušet tradiční i méně typické olympijské sporty. Před vstupem do pavilonu P vznikne několik sportovišť. Kromě basketbalu a stolního tenisu je na programu i streetball nebo teqball. Vstup je zdarma. Zájemci se do areálu dostanou sedmou branou. Více čtěte ZDE

    Na brněnském výstavišti si můžete až do konce prázdnin pořádně zasportovat.
    Autor: ČTK / CTK / Zehl Igor

  • 31.

    Mravenčí a jiná práce

    Spisovatele, ilustrátora, tvůrce Ferdy Mravence i nadšeného propagátora ragby Ondřeje Sekoru představuje výstava Mravenčí a jiné práce v Moravském zemském muzeum v Brně u příležitosti 120. výročí narození brněnského rodáka. Expozice obsahuje originály ilustrací ze Sekorových slavných i méně známých knih, novinové kresby a karikatury, soukromou malířskou tvorbu i loutky vytvořené podle jeho návrhů. Ideální výstava pro malé i velké potrvá až do ledna příštího roku.

    Video
    Video se připravuje ...

    Výstava ilustrací Ondřeje Sekory, táty Ferdy Mravence TV Blesk Zdeněk Matyáš

  • 32.

    Grand Prix v Dolních Vítkovicích

    Unikátní interaktivní výstava Grand Prix je k vidění v ostravském areálu Dolní oblast Vítkovice. Jejím základem jsou historické motorky, které organizátorům věnoval sběratel a motonadšenec Miroslav Rybička (91). Nejenže si můžete prohlédnout jedinečné stroje, ale také si vyzkoušet, jak rozebrat a zase složit motor, roztlačit a nasednout na motorku nebo si vyzkoušet „vítr ve vlasech“, když jedete 120 km/h. A také se mrknout, jak vypadají elektrostroje budoucnosti. Výstava potrvá až do března příštího roku.

    Interaktivní výstava Grand Prix je k vidění v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě.
    Autor: Foto Blesk - Michal Charbulák

  • 33.

    Exotika ve světě techniky

    Ostravský Svět techniky připravuje exotické expozice. Cílem programu DOVolená v DOVu je zprostředkovat návštěvníkovi zážitek z cizí země, například z Itálie, USA a Francie. Jeho součástí bude i ochutnávka kuchyně dané země. Projekt je určen pro všechny, kteří se letos nedostanou na vysněnou dovolenou, ale nechtějí se tak úplně vzdát poznávání cizích zemí. Organizátoři slibují, že se návštěvníci budou každý víkend cítit jako ve sluncem prozářené Itálii, ve vínem provoněné Francii nebo na návštěvě v USA.

    Svět techniky Ostrava
    Autor: Svět techniky Ostrava

  • 34.

    „Prase“ v Kopřivnici

    Oldtimer muzeum v Kopřivnici láká po otevření na novou výstavu. Vedle stálých exponátů se nově můžete těšit na přehlídku motocyklů značek Jawa a ČZ vyráběných v letech 1929 až 1970. Mezi třemi desítkami vozidel jsou oblíbené stroje Pionýr, moped Stadion nebo skútr ČZ 501 zvaný prase, ale třeba také závodní motocykly Jawa 350 a Jawa 500.

    Neseďte už doma a vyrazte ven! Zkuste některý z našich tipů na víkend.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 35.

    Největší záhady a tajemství světa

    Unikátní sbírka představuje nejtajemnější exponáty z celého světa včetně slavné křišťálové lebky a starověkého počítače. Jde sice o kopie ale i tak se jedná o kolekci unikátních exponátů, které autoři výstavy posbírali po celém světě. Návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci se tak mohou těšit na obří repliku sochy Moi, faksimilii nejtajemnějšího svitku světa Voynichova rukopisu, přesnou repliku slavného Turínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa, meč ve skále nebo maketu Ďáblovy bible. Pravděpodobně nejdražším exponátem výstavy je 1:1 replika slavné Michell-Hedgesovy křišťálové lebky. Exponát je, stejně jako originál, precizně vybroušen z jednoho krystalu přírodního křišťálu. Výstava trvá do konce srpna.

    víkendové tipy
    Autor: Foto ČTK - Luděk Peřina

    Fotogalerie
    41 fotografií

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy