V Praze se doposud odehrálo natáčení na pět desítek filmů. Z nejznámějších jmenujme Babí léto, Co je doma, to se počítá, pánové..., Dobrý voják Švejk, Ecce homo Homolka, Jáchyme, hoď ho do stroje!, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Kolja, Kulový blesk, Modelář, Národní třída, Obecná škola, Panic je nanic, Pelíšky, Perfect Days, Šakalí léta či Vratné lahve.

Praha se může pyšnit oscarovými snímky

Kromě oscarového snímku Zdeňka a Jana Svěrákových Kolja si pro natáčení svého životopisného dramatu Amadeus, který získal celkem osm zlatých sošek, Prahu zvolil jeden z nejslavnějších českých režisérů všech dob Miloš Forman.

Mezi zámky, které učarovaly filmových tvůrcům, patří Červená Lhota. Natáčela se zde např. Zlatovláska, v níž se objevil i zámek Sychrov, v jehož kapli se odehrála svatba princezny s Jiříkem. Červená Lhota si zahrála také ve filmech Svatby pana Voka a Pan Vok odchází. Jediným, kdo z jeho nádvoří vzlétl balónem, byl Pan Tau, a to v posledním ze série filmů o pohádkovém muži s buřinkou z roku 1988. Záběry se točily z helikoptéry. Zámek se objevil i v seriálu Nemocnice na kraji města.

Troška točil v zámcích, na vesnici i ve městě

Ani Český Krumlov nezůstal bez povšimnutí režisérů a jejich štábů. Třeba Zdeněk Troška si jej vybral do své pohádky Z pekla štěstí, podobně jako do Nesmrtelné tety zámek Sychrov. V jeho filmech se neproslavila jen honosná místa, ale též obyčejné vesničky, jako např. Hoštice, obec u jihočeských Strakonic, kde se odehrál děj jeho komediální trilogie Slunce, seno..., nebo město Týn nad Vltavou, které se stalo dějištěm Kameňáků.

Pozadu nezůstal např. ani jeden z nejromantičtějších českých zámků, jímž je Hluboká nad Vltavou. V dnes již legendární pohádce Pyšná princezna v ní král-zahradník Miroslav zavazoval rozmarné Krasomile její střevíček.

Poslední aristokratka na Lemberku

Pro natáčení své komedie Poslední aristokratka z roku 2019 s Hynkem Čermákem a Tatianou Dykovou v hlavních rolích si režisér Jiří Vejdělek vybral zámek Lemberk v severních Čechách. To bylo několik desítek let poté, co lemberský mobiliář představil Martin Frič ve svých historických veselohrách Císařův pekař a Pekařův císař. Kromě toho se zámek ukázal v celé své kráse v pohádce s Tomášem Klusem v klíčové postavě Tajemství staré bambitky.

Na filmaře udělal dojem také hrad Bouzov, který před kamerou debutoval roku 1959 v komediální pohádce O medvědu Ondřejovi, dále se objevil ve filmech Kopretiny pro zámeckou paní, Navrácená krása, Třetí sudička, Válka volů, O princezně Jasněnce a létajícím ševci či O Janovi a jeho podivuhodném příteli.

Krásy jihu Moravy sehrály svou roli v trilogii Bobule, 2Bobule a 3Bobule. Dva první díly se odehrály v obci Zaječí, kousek od Břeclavi s dohledem na Pálavu a na Vinařství u kapličky. Snímek 3Bobule, který po prvním útoku koronaviru, kdy byla jeho premiéra odložena, se nedávno dostal do kin. Jeho děj se po začátku v Praze vrátil do jihomoravské přírody.

Fotogalerie
16 fotografií