Na zámku Lemberk na Liberecku právě v těchto dnech započalo natáčení nejnovější české komedie pod taktovkou režiséra Jiřího Vejdělka. Děj veleúspěšných knih Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu Evžena Bočka se odehrává na fiktivním zámku Kostka, a tak se filmový štáb postupně přesune ze zámků Buchlovice u Uherského Hradiště, Rájec v okrese Blansko a Jaroslavice na Znojemsku až na zámek Milotice v okrese Hodonín, který byl předlohou literární Kostky. Dva dny budou filmaři také točit v Praze.

„Po dlouhé době se v Česku objevil vtipný humoristický román. Jeho autor Evžen Boček do své Poslední aristokratky s nadsázkou a lehkostí otiskl své dlouholeté průvodcovské a kastelánské zkušenosti. Mně tím dal příležitost znovu se scenáristicky a režijně pustit do nejnáročnějšího královského filmového žánru – žánru komedie,“ řekl o chystaném snímku režisér Vejdělek pro ČT24, jenž scénář k tomuto snímku napsal ve spolupráci s Terezou Dusovou. S komediemi má četné zkušenosti, stojí například za filmy Účastníci zájezdu, Ženy v pokušení, Muži v naději nebo Tátova volha.

„Hlavní prostředí příběhu není rozhodně všední, protože být zámeckým pánem se nepoštěstí každému. O to reálněji musí ovšem filmová Kostka vypadat. Žádný ateliér, točit budeme ve skutečných historických objektech,“ uvedl Vejdělek. Producenty filmu Poslední aristokratka je společnost Evolution Films, která se podílela například na filmech Učitelka a Kobry a užovky a na seriálech Okresní přebor, Čtvrtá hvězda nebo Trpaslík. A stejně jako se nešetřilo na exteriérech, tak se neškudlí ani na hercích: hlavní role tvůrci svěřili těm nejzářivějším hvězdám české kinematografie.

 

Komedie vypráví příběh potomka českého šlechtického rodu Kostků jménem Frank v podání Hynka Čermáka (45), který se společně se svou americkou ženou Vivian, kterou hraje Tatiana Vilhelmová (40), a dcerou Marií, již ztvárňuje zatím neznámá mladičká Yvona Stolařová, vrací z New Yorku do Čech převzít rodové sídlo. Je polovina devadesátých let, rodina z Ameriky nemá sebemenší ponětí o českých poměrech a rozhodně netuší, že místo bezstarostného panského života je čeká spousta dřiny na polorozpadlém sídle plném podivných postav, mezi které patří nenávistný kastelán Josef (Martin Pechlát), hypochondrický zahradník pan Spock (Pavel Liška) a věčně opilá kuchařka paní Tichá (Eliška Balzerová).

Snímek by měla uvést do kin 24. října 2019 distribuční společnost Falcon, ale už v tuto chvíli patří mezi ty nejdychtivěji očekávané novinky. Ostatně i stejnojmenná divadelní hra, kterou již od prosince roku 2015 uvádí Divadlo Na Jezerce, je neustále beznadějně vyprodaná. Září v ní například Anna Polívková (39), Jan Hrušínský (63) nebo Miluše Šplechtová (61). Diváci si tak musejí ještě půlrok počkat, než se přesvědčí na vlastní oči, jak moc se tato filmová adaptace povedla...

Fotogalerie
28 fotografií