Cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii dostane na letošním Febiofestu herečka Iva Janžurová. „Je to moc hezký, ale třeba už neměli nikoho jiného, kdo by ji mohl dostat,“ vtipkovala známá umělkyně, která má doma už dva České lvy (a na třetího má políčeno letos za Teroristku), Křišťálový glóbus z Karlových Varů, televizní TýTý, divadelní Thálii a spoustu dalších ocenění. Kristián jistě dobře zapadne. „Určitě se mi bude líbit a mohu si ho dát do sbírky,“ řekla už vážně Blesku herečka.

„V rámci festivalu divákům připomeneme také filmy Morgiana, Penzion pro svobodné pány a Ene bene, ve kterých Iva Janžurová ztvárnila hlavní role,“ oznámil na tiskové konferenci prezident Febiofestu Fero Fenič (68). Netušil přitom, že jeden z těchto snímků slavná herečka nemá zrovna v oblibě!

„Je pro mě těžké vybrat film, který mám nejraději. Naštěstí jsem ale dostávala odlišné role a každý film jsem hrála trošičku jinak,“ nechala se slyšet Janžurová. Přestože nemá jasno, jaký snímek patří mezi její nejoblíbenější, moc dobře ví, jaký nemohla vystát!

„Penzion pro svobodné pány jsem asi deset let nenáviděla,“ šokovala svým nečekaným přiznáním. Komediální snímek podle stejnojmenné hry irského spisovatele Seana O'Caseyho (†84), v němž si Janžurová zahrála po boku Josefa Abrháma (80) a Jiřího Hrzána (†41), přitom patří mezi divácky velice populární!

„Ale pak jsem ho zcela náhodně viděla v televizi a připadal mi báječný. Takže já mám vztah k filmům takový pohyblivý,“ usmívala se dáma, která na akci zároveň pokřtila plakát 27. ročníku mezinárodního filmového festivalu, jenž začne už 19. března v Praze.

VIDEO: Filmová Teroristka Iva Janžurová: Střílet jsem se učila letmo!

Video
Video se připravuje ...

Filmová Teroristka Iva Janžurová: Střílet jsem se učila letmo! Jana Marvanová, Jan Jedlička

Fotogalerie
68 fotografií